Храната е здравје и преку неа можеме да стекнеме важни материи за организмот.
Како еден од најслатките зеленчуци, цвеклото е нискокалорично и богато со влакна, што значи дека нивните шеќери се апсорбираат побавно. Извор е на фолна киселина, витамин Ц, Б1, Б2, Б3, Б6, калиум, фосфор, железо и јод, што го прави исклучително корисен за здравјето.
Оние кои страдаат од анемија, во лицето на црвеното цвекло наоѓаат многу богат и добар извор на железо, кое за добро да се апсорбира, потребна е храна богата со витамин Ц, каква што е.
Заедно со зелената салата, спанаќот и целерот, тој е богат со неоргански нитрати, кои бактериите кои живеат во устата ги претвораат во азотен оксид, а со тоа помагаат за регулирање на крвниот притисок и невротрансмисијата.
Студијата спроведена од Универзитетот во Ексетер (Велика Британија) докажува дека внесот на сок од цвекло ја подобрува активноста на бактериите во усната шуплина, што позитивно влијае на здравјето на крвните садови и мозокот, придонесувајќи за здраво стареење на тело.
Цвеклото помага во намалување на крвниот притисок и е антиоксиданс кој промовира здрави нокти, кожа и коса.