Тим од истражувачи од 3 универзитети (во Калифорнија, Аризона и Ново Мексико) откри дека бактериите во нашиот гастроинтестинален тракт го обликуваат нашиот вкус. Научниците дошле до заклучок дека микробите во цревата не вршат само пасивна функција, помагајќи во варењето на храната, туку влијаат и на преференциите на храната и на тој начин го принудуваат човекот да консумира одредени производи.
Истражувачите велат дека бактериите се разликуваат во видот на хранливи материи што им се потребни. За опстанок, на некои им требаат масти, а на други шеќер. Лабораториските студии покажаа и дека бактериските клетки „се натпреваруваат“ за храна и простор во гастроинтестиналниот тракт. Тие влијаат на изборот на производот со испраќање на сигнални молекули до тракт, кој е поврзан преку вагусниот нерв со основата на мозокот.
Преку имунолошкиот, ендокриниот и нервниот систем, овие молекули влијаат на физиолошките и бихејвиоралните реакции на луѓето. Микробите ги менуваат нервните сигнали кои патуваат по вагусниот нерв и влијаат на активноста на рецепторите за вкус. Тие исто така произведуваат токсини кои ја нарушуваат самодовербата или хемиски „стимуланси“ кои прават човекот да се чувствува добро.
Испитувањата покажуваат дека одредени видови бактерии можат да ја зголемат анксиозноста, додека употребата на пробиотици го зголемува расположението дури и кај најодепресивните. Според научниците, бактериите се манипулатор, но човек може да влијае и на нив со промена на исхраната. Преку биолошки активните состојки може да се постигне оптимален баланс помеѓу бактериите, што не е неважно во борбата против дебелината.