Како што некои намирници можат да бидат природни лекови против болки, има и такви за кои се верува дека предизвикуваат до 30 проценти од мигрените и главоболките. Затоа е многу важно да внимавате што јадете и да ги избегнувате овие намирници доколку страдате од чести главоболки.
Пред се, не треба да ги „прескокнувате“ оброците, дури и ако сте на диета и сакате да ослабете. Ако често избегнувате одредени оброци, може да предизвикате намалување на нивото на шеќер во крвта, што може да доведе до мигрена.
Обидете се да се храните редовно и здраво со често консумирање овошје и зеленчук, интегрални житарки и немасно месо, кои ќе ви помогнат да ја одржите витката линија, но и што ќе го спречите вашето тело да „огладне“.
Еве кои намирници предизвикуваат главоболки според Локално:
Кинеска и кисела храна
Азиската храна обично е полна со силни зачини и додаден мононатриум глутамат (MSG), засилувач на вкусот што може да предизвика главоболки. Овој засилувач на вкус се наоѓа во супи, замрзната и преработена и конзервирана храна. MSG се наоѓа и во закиселена ферментирана храна или храна која е кисела на некој начин.
Кофеинот
Вистина е дека кофеинот во мали дози може да ја зголеми будноста. Сепак, големи количини на кофеин може да доведат до раздразливост, несоница, анксиозност и мигрена. Кофеинот, доколку се конзумира во подолг временски период, може да доведе до хемиска толеранција во телото, така што ако наеднаш престанете да го консумирате, може да дојде до мигрена. Освен во кафето, кофеинот го има и во чоколадото, газираните пијалоци, чаевите и енергетските пијалоци. Покрај храната и пијалоците богати со кофеин, треба да избегнувате и диетални сокови, грицки и нискокалорични слатки, бидејќи содржат аспартам, вештачки засладувач кој исто така може да предизвика главоболка.
Виршла
Виршлите се омилена храна на многу деца, но често и на многу возрасни. И иако знаеме дека тоа не е најдобриот здрав избор и треба да се избегнува, има уште една причина да се откажеме од него. Како и многу други преработени намирници, како што се колбасите и саламата, содржи и тирамин, но и натриум нитрат, кој може да доведе до мигрена.
Лук
Иако лукот е многу здрав и треба редовно да се јаде за да се зајакне имунитетот и да се спречат или лекуваат разни болести, не треба да се претерува и треба да се консумира умерено бидејќи содржи и тирамин и може да биде причина за чести главоболки.
Алкохолни пијалоци
Црвеното вино, како и лукот, е многу здраво и може да помогне да се подобри крвната слика, да се регулира крвниот притисок и да се зајакне телото. Но, не треба да се консумира во големи количини, бидејќи во овој случај може да биде причина за мигрена. Истото важи и за белото вино и пивото. Сите овие алкохолни пијалоци содржат тирамин. Покрај тоа, алкохолот го зголемува протокот на крв во мозокот, што може да доведе до мигрена или да ја засили постоечката.


