ЈАДЕЊЕТО НА ОВОЈ ЗЕЛЕНЧУК ГИ НАМАЛУВА КОЖНИТЕ АЛЕРГИИ

Консумацијата на брокула или зелка може да го намали тешкиот тек на алергии на кожата , според заедничката студија на Националниот институт за здравство и медицински истражувања на Франција и Институтот Кири, цитирана од АФП.

Според експертите, нивните наоди ја истакнуваат важноста на урамнотежена исхрана кај пациенти кои страдаат од вакви кожни реакции.

Студијата, објавена во научното списание eLife, за прв пат покажува дека недостатокот на соединенија во исхраната кои се наоѓаат во зеленчукот како што се брокулата и зелката може да ги влоши кожните алергии кај животните.

Познато е дека алергиите на кожата се предизвикани од несоодветен имунолошки одговор на соединенијата во околината, а нивната сериозност зависи од многу фактори, вклучувајќи ја и исхраната.

Научниците анализирале соединенија на храна кои делуваат на молекула во телото наречена рецептор за ароматични јаглеводороди (AhR). Овие супстанции се наоѓаат во зеленчукот со крстовиден, вклучувајќи ја и брокулата.

Излегува дека недостатокот на овие хранливи материи кај глувците бил поврзан со поголемо воспаление на кожата и влошување на алергијата, што не било забележано кај глодарите чија исхрана ги содржела овие соединенија.

Кога недостасуваа овие хранливи материи, истражувачите забележаа хиперпродукција на одредена молекула во епидермисот на глувците. Тоа доведува до нарушување на нормалното функционирање на еден вид имунолошки клетки кои се наоѓаат исклучиво во кожата и делуваат како „модулатор на кожните имунолошки реакции“.

Научниците покажаа дека соединенијата кои го активираат рецепторот за ароматични јаглеводороди го контролираат и производството на оваа молекула во клетките на кожата кај луѓето.

„Нашите резултати покажуваат дека неурамнотежената исхрана може да ги зголеми алергиските реакции на кожата кај луѓето“, рече во изјавата Елоди Сегура, која ја водела студијата.