Кочан од пченка (свила) – влакната што го покриваат зрното пченка , всушност имаат здравствени придобивки за кои веројатно не ни знаете. Иако некои се уште се во фаза на истражување, ви предлагаме да научите некои од нив.
Имајте на ум дека најдобро е да се бере кога пченката има млечно бела боја.
Богат извор на влакна
Кочаните од пченка се богати со диетални влакна, кои се важни за здраво варење и функционирање на цревата. Тие помагаат во подобрување на дигестивниот процес, одржување на редовна функција на цревата и спречување на запек и дивертикулоза.
Можете да го додадете во супи, салати, месо или вегетаријански јадења. Претходно треба добро да го измиете и да го оставите да го впие вишокот вода на кујнска хартија.
Одржување на шеќер во крвта
Некои истражувања покажуваат дека диететските влакна кои се наоѓаат во пченкарен зелник може да помогнат во контролата на нивото на шеќер во крвта . Ова е особено корисно за луѓето со дијабетес или со ризик од развој на дијабетес.
Еве како да направите инфузија за нормализирање на шеќерот во крвта:
Ви треба 1 лажиче. сушено кора од пченка, ситно сечкано и 1 лажиче. топла вода
Прелијте со свилата и оставете да отстои 15 минути. Потоа процедете ја и чувајте ја инфузијата во фрижидер.
Пијте 1/3 лажиче, 20 минути пред трите главни оброци. По 14 дена одморете си една недела и по желба повторете повторно.
За повеќе ситост
Потрошувачката на пченка може да придонесе за чувство на ситост и контрола на апетитот. Ова може да биде корисно за луѓето кои сакаат да одржат здрава тежина или да ја намалат потрошувачката на храна. Пченкарниот кочан содржи и солидна количина на пантотенска киселина, која помага во процесот на слабеење.