5 ХРАНА КОИ ПРЕДИЗВИКУВААТ ЛОШ ЗДИВ

  1. Кафе
    Популарната утринска закуска – шолја кафе, за многумина е незаменлив дел од денот. Но, пијалоците со кофеин како кафето содржат сулфур и кисели соединенија кои можат да предизвикаат лош здив.

Покрај тоа, кафето го намалува производството на плунка, која е природно средство за чистење на устата и неутрализирање на бактериите. Како резултат на тоа, бактериите може да се размножуваат побрзо, предизвикувајќи лош здив.

Доколку не сакате да се откажете од кафето, стоматолозите советуваат да пиете големи количини обична вода со кафето, бидејќи така ќе го намалите ефектот на кофеинот врз сушењето на устата.

  1. Кромид
    Кромидот е одличен зачин кој на јадењата им дава одлична арома. За жал, може да има непријатен несакан ефект – лош здив . Кромидот содржи сулфурни соединенија кои се одговорни за нивниот карактеристичен мирис, но овие соединенија можат да предизвикаат и лош здив.

Дури и мала количина кромид може да предизвика проблеми, бидејќи соединенијата на сулфур се апсорбираат во крвотокот и се излачуваат преку белите дробови, предизвикувајќи лош здив. За да го избегнете овој проблем, измијте ги забите темелно после јадење и џвакајте гранче свеж магдонос за да го отстраните лошиот здив.

  1. Млечни производи
    Сирењето, млекото и сладоледот се вкусни и хранливи, но можат да придонесат за лош здив. Млечните производи содржат протеини и амино киселини кои се разложуваат на сулфурни соединенија од природни бактерии во устата.
    Овие соединенија предизвикуваат лош здив, па затоа е важно да ги миете забите и темелно да ја исплакнете устата по конзумирање на млечни производи.

Исто така, пијте доволно вода за да го подобрите производството на плунка, што ќе го намали растот на бактериите во устата.

  1. Алкохол
    Консумацијата на алкохол влијае не само на нашата благосостојба, туку и на нашата орална хигиена. Алкохолот го дехидрира телото, што доведува до намалување на производството на плунка.

Сувата уста го поттикнува растот на бактериите, кои предизвикуваат лош здив. Пијте многу вода додека консумирате алкохол за да ја хидрирате устата и да го спречите лошиот здив.

  1. Зачини
    Мирисните зачини се незаменливи при подготовка на вкусни јадења. Сепак, одредени зачини, како што е кари, кој е комбинација од куркума, ким, коријандер и ѓумбир, може да предизвикаат лош здив.

Ако сакате да го спречите лошиот здив после конзумирање зачини, намалете ја потрошувачката на силни зачини или исплакнете со вода со лимон после јадење , што ќе ви го освежи здивот