Јагоди и други бобинки
Ова овошје е одлично за сите луѓе кои се на диета со малку јаглехидрати. Но, други бобинки како капини, боровинки или малини се исто така добри. Сè додека се јаде во умерени количини, тоа е добар избор за слатка закуска со малку јаглехидрати. „Бобинките имаат малку јаглехидрати и се добар извор на антиоксиданси, витамин Ц и растителни влакна“, објаснува нутриционистот Меган Вонг. На пример, една чаша јагоди има 8,2 грама јаглени хидрати, додека една чаша малини има 6,7 грама јаглени хидрати.
Портокалите
Портокалите се уште еден одличен избор на овошје со малку јаглехидрати. Мал портокал содржи 12,8 g јаглени хидрати. Покрај тоа, портокалите се извор на калиум, кој може да помогне во намалувањето на крвниот притисок, објаснува Вонг. Храната богата со калиум помага да се контролира високиот крвен притисок бидејќи калиумот ги намалува ефектите на натриумот. Калиумот, исто така, помага да се намали напнатоста на ѕидовите на крвните садови, што дополнително помага во намалување на крвниот притисок. Портокалите содржат и голема количина на витамин Ц, кој го зајакнува имунитетот.
Киви
Вкусното и зелено овошје се исто така добар избор за диета со малку јаглехидрати. Едно киви има 8,3 g јаглехидрати, 148 mg калиум, 26,2 mg калциум и 56 mg витамин Ц. грип.
Праски
Праските се одлично овошје бидејќи можат да се јадат на безброј начини. Една мала праска содржи 13,9 грама јаглени хидрати, 196 мг калиум, 38,6 микрограми витамин А и 6,6 мг витамин Ц. Фитохемикалиите или антиоксидансите кои им даваат на праските жолто-портокалова боја, исто така имаат корист за здравјето на очите.
Грејпфрут
Грејпфрутот е исто така овошје кое може да биде одличен избор за луѓето кои сакаат да јадат помалку јаглехидрати. Помал грејпфрут содржи 14 грама јаглени хидрати и е одличен извор на витамин Ц и калиум. Во случај на висок крвен притисок, калиумот во грејпфрутот може да помогне да се создаде рамнотежа помеѓу количината на течност и натриум во телото. Ова може да помогне да се намали крвниот притисок, а со тоа да се намали ризикот од мозочен удар и срцеви заболувања. Но, треба да бидете внимателни бидејќи грејпфрутот може да има негативен ефект во комбинација со одредени лекови . Треба да разговарате со вашиот лекар ако земате лекови за лекување на висок крвен притисок или висок холестерол, за ублажување на симптомите на алергија или за спречување на згрутчување на крвта.
Диња
Една чаша диња содржи 11,4 g јаглени хидрати, 17 mg витамини, 362 mcg витамин А и 245 mg калиум. Истражувањата откриле дека витаминот Ц во дињата го штити организмот од болести – има антивоспалителни и антиоксидантни својства, пренесува zena.net.hr.