Влијанието на варењето на слабеењето е многу значајно. Како што ни е кажано многу пати, ние сме тоа што го јадеме. Се разбира, точното време на варење зависи од физичкото здравје, метаболизмот, возраста, па дури и од полот на поединецот, но генерално земено, некои намирници ќе поминат низ вас за кратко време, додека други ќе останат во вашето тело некое време.
Времето на варење е процес со кој храната што ја јадете се разложува на мали честички кои се пренесуваат преку вашиот интестинален систем во крвотокот. Важно е да го разберете времето на варење со цел да изгубите тежина или да го одржите она што веќе сте го постигнале.
Брзо сварлива храна
Ако јадете многу храна која брзо се вари, може да откриете дека јадете многу повеќе отколку што треба, бидејќи многу брзо откако ќе јадете, сето тоа го нема и повторно се чувствувате гладни. Овој тип на храна ви дава брз поттик на енергија – со други зборови, скок на нивото на гликоза . Иако зголемувањето на енергијата звучи добро, ако вашето тело е „преплавено“ со гликоза и не ја користи, остатокот се претвора во маснотии.
Бавно сварлива храна
Храната што бавно се вари многу побавно го зголемува нивото на шеќер во крвта, обезбедувајќи постабилна и избалансирана енергија. Но, ако јадете само многу бавно сварлива храна, го правите вашиот дигестивен систем да работи со полн капацитет цело време, а тоа може да биде прилично тешко за вашето тело.
Што препорачуваат лекарите
Експертите препорачуваат да не мешате брза и бавно сварлива храна секогаш кога јадете и избегнувајте да јадете брза храна прерано по бавната храна, бидејќи варењето сè уште не е завршено и со тоа го преоптоварува стомакот.
Најдобро време за обработка на храна која има компоненти со различно време на варење е ручекот, кога вашиот дигестивен систем е најактивен. Оброците за појадок и вечера треба да бидат поедноставни и по можност со производи кои брзо се вари, за да добиете енергетски поттик набргу по појадокот и да го оставите вашиот стомак да мирува навечер.
Колку време е потребно за да се вари одредена храна
Вода
Тоа оди право во цревата.
Сок од овошје или зеленчук
Потребни се 15-20 минути.
Суров зеленчук
Потребни им се 30-40 минути.
Варен зеленчук
Им требаат 40 минути.
Риба
Нејзе и се потребни околу 45-60 минути.
Салата со маслиново масло
Потребно е околу 1 час.
Скробен зеленчук
Потребни се околу 1,5-2 часа.
Житарици (ориз, леќата, киноа)
Потребни се 2 часа.
Млечни производи
Потребни се 2 часа.
Јаткасти плодови
Потребни се 3 часа.
Пилешко
Потребни се 1,5-2 часа.
Телешко месо
Потребни се 3 часа.
Јагнешко месо
Потребни се 4 часа.
Свинско месо
Потребни се 5 часа.