ХРАНА И ПИЈАЛОЦИ КОИ НЕ ПРАВАТ УШТЕ ПОГЛАДНИ

Звучи парадоксално, но некои од намирниците кои ги јадеме воопшто не заситуваат, па дури и не прават погладни. Откако ќе ги јадеме, копнееме по повеќе оброци, а стомакот ни изгледа празен. Така е полесно да се здебелите.

Погледнете кои намирници и пијалоци не прават погладни:

Кроасани
Кроасан звучи како одлично и лесно решение за појадок, но кратко време откако ќе се изеде, повторно сме гладни. Овој тест производ не го заситува или задоволува гладот. Полн е со масти и калоричен, брзо го јадеме, но не заситува и копнееме повеќе за храна. Најдобро е нашиот појадок да биде парче интегрален леб со јајце.

Јогурт со малку маснотии
Се вели дека колку подолго и повеќе ја џвакаме храната, толку ќе бидеме посити. Па, тоа не може да се направи со јогурт. И нискомасните верзии на млеко често содржат засладувачи кои го зголемуваат нивото на шеќер во крвта. Нема доволно масти и не заситува. Користете јогурт со многу маснотии.

Бел ориз
Оризот содржи многу растителни влакна, кои ни помагаат да се чувствуваме сити подолго време. Но, јадењето бел ориз може да предизвика остар скок на шеќерот во крвта, а потоа и остар пад. Повторно нè прави гладни. Изберете кафеав ориз или басмати.

Мафини
Примамливи се и за појадок, но не и добар избор. Мафините се како парче торта – полни со рафинирано бело брашно, бел шеќер и маснотии. Вака се полниме со многу калории, но гладот ​​не исчезнува и мафините не не заситуваат.

Белки од јајца
Јајцата се меѓу најхранливите намирници и полни со корисни состојки. Само 2 јајца дневно ни ги обезбедуваат речиси сите важни витамини и минерали – без витамин Ц и витамин Б3. Покрај тоа, тие содржат многу протеини. Но, ако главно ги јадете белките затоа што жолчките се покалорични, правите грешка. Ова само ќе ве натера да огладнете побрзо.

Житарици со вештачки засладувачи
Експертите препорачуваат избегнување на јадење преработени житарки. Тие содржат многу шеќер. Дури и оние со вештачки засладувачи треба да се избегнуваат бидејќи тие влијаат на нивото на шеќер во крвта. Ќе се наполните шеќер, но нема да се чувствувате сити. Подобро јадете овошје.



Овошни сокови
Овошните сокови се богати со шеќер, па предизвикуваат зголемување на нивото на шеќер во крвта. Содржат многу малку влакна, што значи дека брзо се варат, оставајќи ве наеднаш со слаба енергија, исцрпени и гладни. Подобро е да се јаде самото овошје отколку да се пијат само слатките сокови.

Бел леб
Како и соковите, така и белиот леб не содржи доволно влакна за да не ве засити. Се препорачува да се јаде леб од цели зрна или ‘ржан леб за да се избегне глад.

Газирани пијалоци
Газираните пијалоци се полни со шеќер и калории, што негативно влијае на вашата фигура. Кога јаглерод диоксидот што го содржат се ослободува во вашето тело, хемиските рецептори предизвикуваат клетките на врвот на вашиот стомак да ослободуваат грелин, хормонот на гладот. Толку брзо почнувате да копнеете по нешто.

Алкохол
Истражувањата докажуваат дека примате повеќе калории кога пиете алкохол. Но не само поради алкохолните пијалоци. Едноставно, алкохолот може да ги стимулира нервните клетки во мозокот кои го зголемуваат апетитот. Така, не е изненадување што редовно јадете сендвичи, хамбургери, грицки и чипс после пиење алкохол. Ако пиете повеќе алкохол, често заборавате да внимавате што јадете. А големите количини алкохол го намалуваат нивото на гликоза во крвта, што доведува до желба за храна.

Чипс
Компирите се меѓу најзаситните намирници. Но, ако ги пржите или јадете како чипс полни со сол, тоа не важи – напротив, само ќе огладнете. Чипсот и помфритот често се јадат брзо, па можете да ги прејадете и да внесете многу калории без да се чувствувате сити.

Крофни
Тие имаат мала хранлива вредност. Тие се калорични, полни со шеќер и често дури и попрскани со шеќер. Овие слатки предизвикуваат нагло зголемување на шеќерот во крвта, а потоа – губење на енергија. Полни се со масти и често претеруваме со нив бидејќи се вкусни, но не го задоволуваат гладот ​​и не знаеме кога треба да престанеме да ги јадеме.