Витаминот к припаѓа во групата на витамини растворливи во масти, познат уште и како коагулациски или антихеморагичен витамин. Има голема улога во згритчување на крвта и учествува во процесот на запирање на крварењето.
Истражувањата покажаа дека витаминот К е важен за одржување на соодветното ниво на витамин Д. Ако имате недостаток на еден од овие два витамини, ниту еден нема да функционира правилно. Исто така, сите не ја имаме потребната количина на витамин К во организмот. Истражувањата покажаа дека витаминот К1 е најефективната форма на витаминот К во заштита од остеопороза и фрактури, бидејќи овозможува таложење на калциум во коските, а истовремено спречува формирање остеокласти (вид на коскена клетка што го распаѓа коскеното ткиво).
Постојат неколку форми на овој витамин, во зависност од изворот. Витамин К1 се наоѓа во растителна храна, особено во зеленчук со зелен лисја. Витамин К2 се наоѓа во храна од животинско потекло. Помалку количини на витамин К2 се произведува од нашето тело користејќи бактерии во цревата. Витамини К3, К4 и К5 се добиваат синтетички.
Симптоми на недостаток на витамин К може да вклучуваат крварење од носот, продолжено крварење од повреди и рани кои полека заздравуваат, како и обилно крварење за време на менструацијата кај жени.
Тоа е основна хранлива материја која помага во згрутчување на крвта и правилен развој на коските. Како такво, помага во спречување на остеопороза. На жените им се препорачува да земаат 90 микрограми од овој витамин, додека кај мажите препорачаната доза е 120.
Еве како да му обезбедите на вашето тело дневно внесување на витамин К:
- Јадете повеќе зеленчук
Спанаќот и другиот зелен зеленчук содржат најмногу витамин К.
- Јадете јаболко
Многу витамин К исто така може да се најде во овошјето, но не во секое. Изберете јаболка, авокадо, боровинки, банани и грозје.
3 Користете масло од соја
Ова масло е полно со витамин К, а само една лажичка содржи околу 25 мг витамин К.
- Ореви
Тие се полни со витамин К, но и со протеини, влакна, здрави масти и други хранливи материи кои се борат против воспаленијата. Или грицкајте ги кога е време за ужинка или додадете ги во омиленото јадење и салата.
- Јадете риба редовно
Повеќето експерти ќе предупредат дека треба да јадете риба како лосос двапати неделно. Бидејќи е полна со здрави масла, протеини, минерали кои го намалуваат крвниот притисок, тие исто така придонесуваат за намалување на ризикот од срцев и мозочен удар. Варен лосос и ракчиња имаат малку витамин К, но има многу во туната.
- Домашен сок од морков
Ако брзате, претворете го вашиот зеленчук и овошје во сок. Една мала чаша сок од морков ќе понуди 28 мг витамин К.