Ништо не го надминува сувото овошје кога е во прашање одржувањето на здравјето и контролата на тежината во текот на зимата и сезоната на празници.
Денеска ви претставуваме кое суво овошје е најдобро за консумирање во студените денови:
Суво грозје
Суво грозје во суштина се сушени семки од грозје и додаваат природен сладок вкус на вашата урамнотежена исхрана. Тие се богати со железо , што помага да се спречи анемија. Содржината на влакна помага и за добро варење.
Урми
Урмите се одличен извор на диетални влакна, кои помагаат да се регулира нивото на шеќер во крвта и да се контролира тежината. Тие се богати со калциум и калиум, поддржувајќи го здравјето на коските и мускулната функција.
Суви сливи
Тие се корисни за спречување на запек, кој е доста чест проблем во зимските месеци. Сувите сливи се богати со антиоксиданси кои се борат против воспалението и придонесуваат за целокупната благосостојба.
Суви кајсии
Секој залак дава енергичен сладок овошен вкус. Сувите кајсии се моќен извор на витамини А и Ц, кои го зајакнуваат имунитетот , што е незаменлив фактор во текот на зимската сезона.