ЗНАЦИ НА НЕДОСТАТОК НА ЕСЕНЦИЈАЛНИ ВИТАМИНИ КАЈ ДЕЦАТА И КОЈА ХРАНА ГИ РАЗБОЛУВА

Важно е да се знае кога децата треба да земаат витамини, а тоа се неколку состојби: со нивен дефицит, со намалено присуство во храната и болести и состојби во кои лицето има намалена или неефикасна реапсорпција на истите.

Витамин Е

Која храна содржи витамин Е?

Содржи во растителни масла, семиња, јаткасти плодови , житарки. Се смета за важен антиоксиданс и има антибактериско дејство. Дозволената доза за употреба е 4-13 mg на ден, во зависност од возраста. Иако нема јасен токсичен ефект, администрирањето во високи дози може да предизвика мускулна слабост, замор , гадење и дијареа. Витаминот Е даден во високи дози над 1000 mg/ден може да предизвика крварење.

Како се открива недостаток на витамин Е кај децата?

Недостатокот на витамин Е кај децата се наоѓа при гастроинтестинална малапсорпција, како и кај вродени нарушувања на црниот дроб. Клиничките знаци на недостаток на витамин Е вклучуваат хемолитична анемија, периферна невропатија, ретинопатија, атаксија, миопатија и намален одговор на инфекции. Во овие услови, дополнувањето со витамин Е е задолжително, дури и кога не е сосема сигурно колку долго ќе се дава и каков ќе биде неговиот долгорочен ефект. Додатокот на витамин Е го намалува ризикот од интравентрикуларна хеморагија и ретинопатија кај недоносените бебиња, но не и кај екстремно недоносените бебиња .

Витамин А

Која храна содржи витамин А?



Го има во храната од животинско потекло, но и во овошјето и зеленчукот кои содржат каротеноиди, кои се прекурсори на витаминот А. Витаминот А е неопходен за адекватен вид, мускулна функција и добар имунолошки одговор. Препорачаната дневна доза за деца е 200-500 микрограми во зависност од возраста. Предозирање (акутна токсичност) на витамин А предизвикува гадење и повраќање.

Кои деца страдаат од недостаток на витамин А?

Предвремено родените бебиња имаат ниско ниво на витамин А при раѓање. Се верува дека витаминот А има потенцијал да ја контролира гликемијата со зголемување на чувствителноста на инсулинот, хормонот кој го контролира покаченото ниво на гликоза во телото. Во однос на имунолошкиот систем и регулирањето на имунолошкиот одговор, се смета дека витаминот А игра улога во производството на Т-лимфоцитите, како и улога во имуномодулацијата на имунолошкиот одговор.

Витамин Д

Која храна содржи витамин Д?

Храна која е многу богата со активната форма на витаминот се: риба , жолчка од јајце, полномасни сирења и путер. Неопходно е за правилен развој на коските , го поддржува метаболизмот на калциумот и фосфорот и овозможува реапсорпција на калциумот. Препорачаниот диететски внес на витамин Д е од 10 до 15 микрограми/ден (1 микрограм е еквивалентно на 40 (IU) меѓународни единици витамин Д). Ако витаминот Д е над дозволената доза, може да предизвика токсичен ефект со зголемување на серумскиот калциум и предизвикување ренална калциноза. Затоа, се препорачува серумските нивоа на витамин Д да се проверат кај доенчиња и деца кои се на долготрајна суплементација на витамин Д.

Кои деца страдаат од недостаток на витамин Д?

Недостаток на витамин Д се јавува кај болести на црниот дроб и бубрезите, при долготрајни терапии со лекови како што се фенитоин, карбамазепин, кортикостероиди и антифунгални лекови. Кај предвремено родените бебиња, дневната суплементација на витамин Д е во повисоки дози отколку кај доносените доенчиња. Истражувањата ги покажаа благотворните ефекти на витаминот Д во услови на дијабетес тип 2, но и дијабетес тип 1, со оглед на тоа што витаминот игра улога во изразувањето на гените и надвор од клеточната диференцијација и пролиферација. Витаминот Д има јасно имуномодулаторно дејство и на вродениот и на стекнатиот имунитет.