КАКО ДА СЕ ХРАНИТЕ ПОСЛЕ ПОРАЃАЈОТ?

Бременоста бара зголемено внимание на исхраната за да може плодот да се развива правилно и мајката да не добива вишок килограми. Многу често, сепак, по породувањето, жените забораваат на правилната и здрава исхрана, занемарувајќи ги потребите на своето тело. И кога не се храните правилно, тоа може да го одложи вашето враќање во форма и да не придонесе за нормално закрепнување на вашето здравје.

Бременоста и породувањето се вистински предизвик за женското тело и затоа му се потребни што е можно повеќе здрави хранливи материи, особено откако ќе се породите.

Која е храната што е добра за јадење по породувањето?

Шумски плодови

Бобинките се многу богати со антиоксиданси, витамини и минерали. Во исто време, тие се многу сиромашни со овошни шеќери, што помага во нормализирање на шеќерот во крвта и тежината по бременоста. Антиоксидансите во нив го потиснуваат воспалението во клетките и ткивата, што придонесува за брзо закрепнување по породувањето.

Агруми
Агрумите се меѓу најбогатите овошја со витамин Ц. Витаминот Ц е моќен антиоксиданс кој исто така го потиснува воспалението и се бори со слободните радикали. Го стимулира имунолошкиот систем и процесите на закрепнување во ткивата по раѓањето. Јадете повеќе портокали, лимони, мандарини, киви, грејпфрут.

Бадеми и индиски ореви
Бадемите и индиските ореви се многу здрави јаткасти плодови, богати со многу магнезиум, манган, бакар, калциум, калиум и витамин Б12. Оваа магична комбинација на елементи му овозможува на телото побрзо да се опорави по породувањето и мускулите да ја вратат својата сила. Корисни се и за добивање форма, бидејќи даваат енергија, заситуваат и го стимулираат метаболизмот.

Посно месо
За да закрепнете побрзо по породувањето, да им помогнете на ткивата и мускулите да се вратат во форма, да го намалите вишокот килограми, важно е да консумирате повеќе чисти протеини. Тие главно доаѓаат од посно месо. Јадете филети од пилешко, мисиркино, зајачко, бидејќи тие се најниски со масти и најбогати со корисни протеини. Покрај тоа, тие се непроценлив извор на железо, толку неопходно за телото за време на бременоста и по породувањето.

Млечни производи
Млечните производи се најдобар извор на калциум. Овој минерал е важен за поправка на ткивата, коските и заздравувањето по породувањето. Јадете повеќе сирење, јогурт, кашкавал за да ја поддржите количината на мајчиното млеко, како и калциумот во него. Тоа е важно не само за вас, туку и за бебето.

Мешунки
Мешунките се многу корисни по породувањето бидејќи се извор на протеини, влакна и сложени јаглехидрати во исто време. Даваат многу енергија, го одржуваат чувството на ситост и се добри за мајката и бебето.