ШТО ВЕЛАТ ИСКУСНИТЕ ПЕКАРИ:ДАЛИ СЕКОГАШ ТРЕБА ДА ЈА ГРЕЕТЕ РЕРНАТА ПРЕД ДА ПЕЧЕТЕ?

Торти и колачи

Колачите и колачите исто така бараат доволно топлина на почетокот на печењето. Топлината е неопходна за проширување на воздушните џебови во тестото, со што се обезбедува нараснување и мекост. Без овој почетен топлински пулс, колачите може да станат густи и рамни, а кората ќе биде подебела од посакуваната за колачи.

Леб и колачи со квасец

Кога станува збор за печење леб или пецива со квасец, клучно е претходното загревање на рерната. Топлината го поттикнува зајакнувањето на квасецот пред да дојде до неговата термичка смрт, со што се обезбедува убаво нараснување на тестото. Овој процес, познат како активирање на рерната, придонесува за вкусот и текстурата на лебот, а недостатокот на почетна топлина може да резултира со неактивиран квасец, влажно тесто и несакани резултати.

Пити и лиснато тесто

За пити и лиснато тесто, недоволно загреаната рерна може да доведе до потопени пити и сплескани колачи кои се собираат во базен со стопен путер. Затоа, за да постигнете совршени резултати при печењето, се препорачува правилно да ја загреете рерната пред да започнете со вашите кулинарски потфати.