ЕВЕ КОИ НАМИРНИЦИ ГО НАМАЛУВААТ РИЗИКОТ ОД ДИЈАБЕТЕС

Мислите дека гравот и леќата не се особено „престижна“ храна што доведува до гасови? Па, меѓународен истражувачки тим предводен од научници од Универзитетот во Хонг Конг откри дека отпорниот скроб, кој се наоѓа во мешунките, житарките и некои овошја, помага во намалување на ризикот од дијабетес и кардиоваскуларни болести кај луѓето со прекумерна тежина и дебели.
Отпорниот скроб е вид на јаглехидрат кој не се вари во тенкото црево и се ферментира во дебелото црево, делувајќи како пробиотик. Како резултат на тоа, бројот на корисни бактерии во цревата се зголемува.

Каде се содржи скробот за кој станува збор?

Овој тип на скроб, кој се наоѓа во грав, леќа, грашок, банани и цели зрна како овес и јачмен, не го зголемува нивото на гликоза толку драматично како другите видови скроб.

За да откријат дали оваа супстанца има здравствени придобивки, авторите на оваа студија спроведоа клиничко испитување во кое 37 учесници со прекумерна тежина и дебели земаа резистентен додаток на скроб во форма на прав двапати дневно во период од осум недели.



По завршувањето на оваа фаза од студијата, започна следната фаза, во која учесниците конзумираа редовен скроб уште осум недели.

На крајот на првиот период од осум недели, учесниците изгубија во просек по 2,8 килограми. Во вториот период на редовно внесување на едноставен скроб, не е забележано губење на тежината.

Истражувачите забележаа дека отпорниот скроб придонесе за намалување на нивото на шеќер во крвта после оброк, како и за зголемување на бројот на корисни бактерии во цревата на волонтерите.

Истражувачите додадоа дека резистентен додаток на скроб, исто така, ја подобрува толеранцијата на гликоза и чувствителноста на инсулин. Ова значи дека исхраната базирана на мешунки, цели зрна и банани може потенцијално да го намали ризикот од развој на дијабетес тип 2 кај луѓе со прекумерна тежина и дебели. Спречувањето на развојот на дијабетес, пак, е поврзано со помала веројатност за кардиоваскуларни болести.