Животот секако би бил многу подобар без рафиниран шеќер, но никој не гори од желбата да им го сврти грбот на сите слатки искушенија. Во овие моменти, на помош доаѓаат разни замени за шеќер, кои се далеку поздрава алтернатива. Од агава до мед и палма шеќер, еве што треба да знаете за овие производи.
Агаве
Многу луѓе агавата, која потекнува од растението агава, потекнува од јужните САД и Латинска Америка, ја поврзуваат со текилата. Но, има многу повеќе да понуди отколку добра состојка за алкохол. Агавевиот нектар има многу низок гликемиски индекс, бидејќи скоро целиот шеќер е фруктоза. Ова значи дека е помала веројатноста да го натерате крвниот притисок да скокне како што тоа го прави обичниот шеќер. За да печете со агава, користете 2/3 чаша за секоја чаша бел шеќер означена во рецептот. Користењето агава сигурно ќе ја промени структурата на вашите колачи, но сепак ќе додаде многу сладост. Има сличен состав како сируп од пченка.
Мед
Без разлика дали ќе го јадете со парче тост или ќе го измешате во шолја чај, медот е една од најпопуларните алтернативи на шеќерот. Има иста количина калории како агавата и е послатко од шеќерот, така што обично не ви треба толку многу мед за да постигнете иста количина на сладост. Бидејќи медот е подебел од гранулираниот шеќер, можете да замените една чаша шеќер со само 2/3 чаши мед.
Палмин шеќер
Палминиот шеќер доаѓа од сокот од палми (може да најдете и кокосов палми шеќер, што е разновидност на овој нерафиниран засладувач). Има светло килибарна боја и вкус налик на карамел. Обично е помалку слатко, помеко и ронливо од обичниот рафиниран шеќер. Грубата текстура исто така може да ја смени текстурата на пецивата, но е идеална за додавање во кафе.
Сируп од кафеав ориз
Може да се означи како сируп од оризов слад. Неговата густа конзистентност е слична на јаворовиот сируп, меласата или сирупот од пченка, па можете да го користите наместо која било од состојките. Одличен е за комбинирање на состојки и може да помогне да се создаде влажен и вкусен десерт.
Стевиа
Постои голема разлика помеѓу стевијата, која ја купувате во самопослуга, и растението стевија, кое можете да го одгледувате дома. Производите што се продаваат во самопослуга не содржат цели листови од стевиа. Направени се од високо рафиниран екстракт од лисја стевија наречен Reb-A (Reb-A). Тие најдобро се користат за додавање на сладост во шолја кафе, чај или чинија овесна каша. Иако можете да го користите за печење, стевијата е многу послатка од обичниот шеќер, затоа не препорачуваме да ги замените.