Лековитите својства на зелката се огромни, затоа се препорачува нејзино консумирање во текот на целата година, особено во текот на зимата. Дознајте како зелката го штити вашето тело.
- Го зајакнува имунитетот
Зелката содржи витамин Ц, како и значителни количини на бета-каротин, калиум, железо и магнезиум. Има најмногу лековити својства кога ја јадете сурова или кисела, а ги губи своите здрави квалитети со подолг термички третман. - Стимулира варење и губење на тежината
Дури 92,5% од зелката е вода, па затоа не е изненадувачки што овој зеленчук се смета за диетална храна, со само дваесет калории на сто грама и се препорачува за луѓето кои држат диета. Покрај тоа, го забавува претворањето на шеќер и други јаглехидрати во маснотии. Бидејќи има и висок процент на целулоза, ја стимулира работата на варењето и ја намалува надуеноста. - Го штити респираторниот тракт
Сокот од зелка е ефикасен лек за белодробни заболувања, а со неговото плакнење ја намалува болката во грлото. Сокот помага да се исчистат дишните патишта кај бронхитисот или астмата. - Го зачувува здравјето на желудникот
Зелката содржи сулфорафан. Тоа е органско соединение кое го штити гастроинтестиналниот тракт од повратниот проток на гастричната содржина нагоре во хранопроводот (киселински рефлукс). Покрај тоа, ја елиминира бактеријата Хеликобактер пилори, која е главната причина за чир на желудникот. Сок од зелка треба да се пие 3 пати на ден, пред секој главен оброк.
- Го намалува воспалението во телото
Овој зеленчук има силни антиинфламаторни ефекти, а обвивките од зелка често се препорачуваат за разни видови на болести. Зелката го отстранува гнојот од раните и ги дезинфицира, смирува изгореници, егзема и акни, го олеснува отокот, како и мигрена. Згора на тоа, ја ублажува депресијата и вознемиреноста, ја подобрува концентрацијата, а некои студии тврдат дека делува превентивно против ракот.
Совет плус:
Кога купувате бела или црвена зелка, изберете плодови на тврди и цврсто залепени лисја без дамки.