Сите знаеме за проблемите што ги носи недостатокот на железо во крвта, но дали знаевте колку е опасно кога имате премногу од тоа?
Анемијата се дефинира како состојба на намален број на црвени крвни клетки (еритроцити) во периферната крв. Многу почесто се користи одредувањето на пигментот во црвените крвни клетки, хемоглобинот, кој служи како главен носител на кислород во крвта, чие ниво се намалува при анемија.
Пациентите пријавуваат слабост, поспаност, магла во главата, вртоглавица, главоболки и тинитус. Сите од нив го истакнуваат постојаниот замор предизвикан од недоволната количина на еритроцити задолжени за снабдување на организмот со доволна количина кислород. Како и кај повеќето болести, се наведуваат низа фактори на ризик за појава на анемија. На пример, луѓето со хронични заболувања се подложни на анемија. Жените можат да станат анемични по обилните менструални циклуси, а бременоста може да предизвика промени во крвта што резултира со анемија.
Но, што се случува кога имаме премногу железо во крвта?
Одговорот на тоа го дава проф. д-р с.ц. Антица Дулетиќ – Нашиновиќ, специјалист по хематологија за „Ординација.хр“:
“Преоптоварувањето со железо се случува кога внесувањето на железо ги надминува можностите за физиолошко складирање и се акумулира во телото, пред се во црниот дроб, срцето, панкреасот, слезината, кожата, зглобовите и жлездите. Со текот на годините, складираното железо може да предизвика откажување на овие органи и хронични заболувања, како што се цироза, дијабетес и срцева слабост.
Хемохроматозата се користи за наследна форма на метаболичко заболување, а хемосидерозата за оптоварување на железо во трансфузија. Хемохроматозата е генетско нарушување, но многу малку луѓе со овој ген развиваат хемохроматоза. Во вториот случај, причините за зголеменото железо во крвта (хемосидероза или секундарна хемохроматоза) се чести трансфузии на крв.
Тежината на состојбата зависи од количината на акумулирано железо. Дијагнозата на преоптоварување на железо се потврдува со покачено серумско железо, покачен феритин и концентрација на железо во црниот дроб со помош на магнетна резонанца. Неопходно е да се направи генетско тестирање со тестови на блиски членови на семејството. Терапијата се изведува со венипунктури кои го отстрануваат вишокот железо и / или хелациона терапија “, објаснува лекарот.
Ако мислите дека сте склони кон прекумерно внесување на железо, тогаш треба да го намалите внесувањето храна што содржи многу железо, да дарувате крв редовно, да избегнувате внесување на витамин Ц преку храна која е полна со железо.
Која храна треба да се избегнува со вишок железо во крвта?
Железото се наоѓа во многу видови храна, како што е црвено месо, (телешко и пилешки црн дроб), риба (сардини), јајца, житарици (киноа), ореви и семиња ( сусам, чиа семе), овошје, зелен лиснат зеленчук ( спанаќ, блитва, брокула, зелка) и мешунки (грав, грашок).