АРОНИЈАТА ШТИТИ ОД РАК!


Конзумирањето на бобинки е генерално еден од најдобрите совети за луѓето кои бараат храна што може да го намали ризикот од развој на рак, а аронијата може да биде крајниот победник кога станува збор за храна што се бори против рак.

Тим истражувачи од Одделот за исхрана и храна наука на Универзитетот во Мериленд анализирале екстракти од грозје, диви боровинки и аронија и ја тестирале нивната ефикасност во борбата против ракот на дебелото црево. Сите три овошни дрвја го инхибираат растот на клетките на ракот, а екстрактот од аронија се покажал како најсилен инхибитор.

Една студија спроведена во 2003 година покажува дека аронијата обезбедува природна одбрана во борбата против ракот на дебелото црево. Истражувачите од Државниот универзитет во Охајо откриле дека потемните плодови можат да се борат против ракот, а во студијата се споменува аронија: „Пигменти од нтоцијанин добиени од црни моркови и ротквица го забавуваат растот на клетките на ракот за 50 до 80%. Но, соединенијата од аронија убија една петтина од постојните клетки на ракот, без да влијаат на здравите.