Изборот на храна игра клучна улога во секој аспект од нашето здравје. Ова е особено точно кога станува збор за нашето срце, бидејќи храната што ја јадеме може да ни помогне да одржиме оптимално ниво на холестерол , па дури и да го намалиме ризикот од срцеви заболувања. Некои од најдобрите опции се здравите јаглехидрати.
Иако многумина ги поврзуваат јаглехидратите со негативни здравствени ефекти, некои видови јаглехидрати всушност можат да бидат неверојатно корисни за кардиоваскуларното здравје.
Овесни снегулки
Чаша овесна каша не е само вкусна и разноврсна, туку има и бројни придобивки за целото тело. Тоа може да биде особено корисно за оние кои сакаат да го намалат холестеролот.
„ Овесната каша содржи растворливи влакна наречени бета-глукан, кои помагаат во намалување на нивото на ЛДЛ холестеролот. Бета-глуканот формира супстанца слична на гел во дигестивниот тракт што се врзува за холестеролот, спречувајќи го да се апсорбира во крвотокот“, . .
Редовното консумирање овес може да помогне во намалувањето на нивото на ЛДЛ („лошиот“) холестерол додека го одржува нашиот ХДЛ („добар“) холестерол. Сето ова може да придонесе за поздраво срце и помал ризик од болести.
Јачмен
Како и овесот, јачменот содржи бета-глукан, кој формира супстанца слична на гел која се врзува за холестеролот во дигестивниот систем, намалувајќи ја неговата апсорпција. Со попречување на апсорпцијата на холестеролот, јачменот помага во намалување на нивото на ЛДЛ холестеролот “.
Високата содржина на влакна во јачменот промовира ситост и помага во контролата на тежината, помагајќи да се подобри нивото на холестерол и здравјето на срцето. Тоа е и вкусен додаток на супи, чорби и салати.
Мешунките
Мешунките како гравот , леќата и наутот се моќни намирници кои дефинитивно треба да ги вклучиме во нашата исхрана, особено ако сакаме да го одржуваме нашето срце здраво и да го намалиме холестеролот. Растворливите влакна во мешунките помагаат во намалувањето на LDL холестеролот со запирање на неговата апсорпција во цревата.
Редовното консумирање мешунки во различни форми, како што се супи, салати или придружни јадења, може да придонесе за подобрување на нивото на холестерол и целокупното здравје на срцето.