Многу луѓе се заљубиле во малините уште од детството поради ненадминливата „летна“ арома, сладост и прекрасната боја на зрели плодови. И ова не е изненадувачки, малините се одлични не само свежи, туку и во сите видови десерти, компоти, џемови итн. Виното од малина е уште поневеројатно од оваа бобинка, која, кога е правилно подготвена е невообичаено мирисна, слатка…
Домашното вино од малина може да се направи од следниве состојки:
– 1 кг. малини;
– 1 литар вода;
– 0,5 кг. шеќер.
За да се направи вино, малините воопшто не треба да се исплакнуваат, бидејќи на површината на овие плодови живеат живи бактерии, кои се одговорни за процесот на ферментација. Овие бактерии се нарекуваат и „диви“ квасци и миењето може да ги измие и да го спречи почетокот на процесот на ферментација. Ако малините се измијат, тогаш можете да ја поправите ситуацијата со додавање на претходно подготвен квасец. Значи, прво, малините добро се мешаат додека не се добие пире (за таа цел можете да користите едноставна машина за мелење за домаќинство или други пригодни кујнски алатки) и потоа се префрлаат во чисто суво стаклено шише (тегла). За да се неутрализира вишокот киселина на идното вино од малина, во малините по пресување се додава шеќер и вода, но тоа мора да се направи во делови, односно во неколку чекори.
Додавањето состојки во делови се прави за подобро растворање на шеќерот и поинтензивен процес на ферментација. Измешајте 1 кг испасирани малини, шеќер, 700 гр. вода и измешајте сѐ темелно. Ве молиме имајте предвид дека садот не треба целосно да се наполни, потребно е да оставите околу една третина од волуменот за сируп, пена и јаглерод диоксид ослободен за време на ферментацијата.
На почетокот на процесот на ферментација може да забележите насилна реакција на ферментација, по што процесот се намалува додека конечно не заврши. Откако ќе се отстрани виното, ширата се филтрира со газа и се додаваат уште 70 гр во виното. шеќер и 300 гр вода. Потоа оставете го на дополнителна ферментација 4 дена.
По овој период треба да додадете уште 70 гр шеќер во виното (веќе без вода), протресете (промешајте), оставете уште 3-4 дена, а потоа повторете ја постапката за повторно да додадете 70 гр шеќер и оставете да ферментира. готово е.
Кога виното од малина ќе го заврши процесот на ферментација, време е да го отстраните од талогот. Веќе исцеденото и речиси готово вино од малина треба да се остави да таложи уште една недела или две, а потоа веќе забележително осветленото вино повторно да се отстрани од талогот. Можете исто така да започнете со дегустација на сопственото домашно вино од малина. Завршеното вино има прекрасна рубин боја, прекрасна, опојна „летна“ арома, одличен десерт сладок и кисел вкус со мала горчина на крајот.