Овесната каша стана една од омилените намирници за појадок или вечера за многумина кои сакаат да се хранат поздраво, но дали кашата ја консумираме на вистински начин? Дали се навистина здрави за нашето тело?
Руската нутриционистка Елена Соломатина истакнува дека при конзумирање на овесни снегулки треба да се почитуваат одредени правила.
Овесните снегулки се богати со калциум, магнезиум, цинк, манган и селен. Содржат и витамини А, Б, Е. Содржи и бета-глукани, кои го намалуваат нивото на холестерол во крвта , а позитивно е за варење и слабеење бидејќи е полн со влакна.
Сепак, оваа храна содржи и фитинска киселина, која е способна да отстрани некои корисни материи од телото. Многу луѓе грешат да јадат овесна каша секој ден за појадок, а можеби дури и за вечера. Нутриционистот нагласува дека оваа каша треба да се јаде за појадок два до три пати неделно, но не почесто.
Кога го консумирате, најдобро е да го комбинирате со храна богата со протеини, на пример, со јајца, урда или сирење . Овесната каша варена во вода содржи недоволно протеини и брзо ќе ве огладне.
Бидејќи овесната каша содржи многу јаглехидрати, се препорачува да се јаде наутро – ова ќе ви овозможи да ја добиете потребната енергија. Не е препорачливо да јадете овесна каша навечер, особено не пред спиење, бидејќи тогаш телото нема време да ја искористи енергијата што сте ја внеле, па кашата се претвора во сало и вишок килограми.
Ако сакате да јадете слатка овесна каша, избегнувајте да додавате бел шеќер. Најдобро е да го засладите со банани, јаболка, бобинки бобинки со малку рендано темно чоколадо.