Американската нутриционистка Кетрин Брукинг споделува која е храната што помага успешно да се справите со главоболките, пишува публикацијата „Јади ова, не тоа!“.
Научниците открија дека потрошувачката на омега-3 незаситени масни киселини ја намалува сериозноста и зачестеноста на нападите на мигрена. Наједноставниот и најприфатливиот извор на омега-3 е рибиното масло. Тие се наоѓаат во риба, ореви, чиа семе и лен.
Сардините, скушата, лососот, туната и пастрмката се исклучително богати со омега-3. За да го почувствувате ефектот, треба да ја јадете оваа храна најмалку 2-3 пати неделно.
Билната замена за рибите за болните од главоболка може да бидат мелени ленени или чиа семиња, кои содржат повеќе омега-3 незаситени масни киселини по единица тежина отколку лососот. Нутриционистот препорачува да го додадете во салати, смути и џемови.
Оревите се уште еден производ што може да помогне да се справите со мигрена. Во прилог на омега-3 киселини, тие содржат магнезиум, кој исто така помага да се намалат главоболките.