ЕВЕ КОИ НАМИРНИЦИ ПОМАГААТ ЗА ОТПОРНОСТ НА ИНСУЛИН

Ако имате отпорност на инсулин , можеби ќе можете да ја намалите или дури и да ја промените со прекинување на некои лоши навики, редовно вежбање и здрава исхрана.

Причина за отпорност на инсулин

Отпорноста на инсулин се јавува кога клетките во вашето тело не реагираат добро на инсулинот . Инсулинот се произведува од панкреасот и помага во движењето на гликозата од крвта во клетките каде што се користи за енергија. Ако имате отпорност на инсулин, вашиот панкреас произведува поголеми количини на инсулин за да го одржи нормалното ниво на шеќер во крвта.

Јадењето храна што го зголемува шеќерот во крвта го поттикнува панкреасот да ослободува инсулин за да ги апсорбира шеќерите. Јадењето големи количини на храна што го зголемува шеќерот во крвта предизвикува голем стрес на панкреасот. Со текот на времето, овој дополнителен стрес може да ја влоши вашата отпорност на инсулин и вашата состојба може да напредува во дијабетес тип 2.

Ова може да се постигне преку побалансирана исхрана која вклучува комбинација од различни групи на храна, како што се овошје и зеленчук, цели зрна, грав и мешунки и здрави млечни производи и масти. „Ова ќе ви помогне да ја варите вашата храна побавно, што ќе доведе до побавно, постабилно зголемување на шеќерот во крвта и поодржливо ниво на енергија“.

Друг трик за забавување на скоковите на шеќерот во крвта е комбинирање на извор на јаглени хидрати со протеини или здрави масти. На пример, поврзете јаболко со путер од кикирики, крекери од цели зрна со сирење или банана со бадеми.

Клучот е да бидете свесни за тоа како одредена храна влијае на нивото на шеќер во крвта и како да ги балансирате или надоместите со друга храна.

Се препорачува следната храна за да обезбеди постабилен извор на енергија и помала отпорност на инсулин.

  1. Сложени јаглехидрати

Овие видови на храна се богати со влакна и хранливи материи.

Сложените јаглехидрати вклучуваат:

  • производи од цели зрна
  • овесни снегулки
  • Кафеав ориз
  • киноа
  • просо
  • леќата
  • ‘рж
  • пченка
  1. Протеини
  • Пилешко
  • риба како лосос, туна и пастрмка
  • грав, леќа и мешунки
  • ореви и семиња
  • масла од јаткасти плодови
  1. Овошје

Сите овошја се полни со растителни влакна и хранливи материи, но некои имаат повисоко ниво на шеќер од другите, како што се грозјето и бананите. Значи, ако сакате да јадете поголема порција, имајте на ум дека можете да јадете чаша бобинки во споредба со половина банана за приближно иста количина шеќер.

Овошје со малку јаглехидрати:

  • лубеница, диња и праски
  • портокали, манго и ананас
  • малини , јагоди и боровинки
  1. Зеленчук

Зеленчукот е секогаш добар избор, но имајте на ум дека некои зеленчуци, како што се компирот и слаткиот компир, имаат висока содржина на скроб и не треба да ги јадат луѓе со отпорност на инсулин. Зеленчук со малку јаглехидрати:

  • брокула
  • зелен лиснат зеленчук
  • домати
  • пиперки
  • краставици
  • моркови
  1. Млечни производи и здрави масти
  • путер од кикирики
  • јогурт со висока содржина на протеини и ниска содржина на јаглени хидрати
  • сирење
  • ореви
  • тврдо варени јајца

Храна што треба да ја ограничите:

Засладени пијалоци, овошни сокови, сладок чај или лимонада.

Храна богата со заситени масти, како полномасно млеко, путер, кокосово масло и црвено месо.

Слатки како бонбони, колачиња, торта и сладолед.

Бел леб, ориз, тестенини и храна на база на брашно.

Спакувана, високо преработена храна и грицки.

Конзервирано овошје кое често се пакува во шеќерен сируп.

  • Пржена храна.
  • Алкохол.