На лукот му се припишуваат еден куп лековити својства. Но, дали е навистина толку корисен и што може да ни направи неговата потрошувачка?
На крајот на минатиот век, американскиот професор Роберт Бек открил дека лукот содржи сулфанил хидроксил јон, кој може да се опише како токсичен за мозокот на цицачите.
Поради оваа причина, научниците не препорачуваат консумирање на овој зеленчук од страна на постарите лица и го дефинираат како најдиректен пат до сенилна деменција.
Факт е дека лукот навистина помага во борбата против вирусите. Но, тоа не значи дека треба да го консумираме од утро до вечер за да бидеме здрави.
Кај луѓето кои јадат и по едно каранфилче дневно, резултатот не доцни – чир на желудникот. И сето тоа е „благодарение“ на лукот. На ист начин како што ги убива вирусите, ја напаѓа слузницата на желудникот.
Затоа, се препорачува во случај на непријатност во стомакот после јадење лук веднаш да се консултирате со лекар. Без причина, желудникот веројатно нема да реагира на овој начин.
Ова својство на лукот е релативно ново за научниците.
Факт е дека всушност ја разредува крвта и на тој начин го спречува создавањето на згрутчување на крвта. Но, присуството на болести како што се чир на желудникот или дуоденален улкус може да ја направи неговата употреба фатална.
Лукот може да предизвика внатрешно крварење, кое понекогаш има неповратни последици за луѓето со чир. Може да има негативен ефект врз кардиоваскуларниот систем, премногу разредувајќи ја крвта, а тоа доведува до поплаки како што се главоболки, вртоглавица, гадење, аритмија, тахикардија.
Не помалку штетно е и консумирањето лук со растително масло.
Многу луѓе прибегнуваат кон него со верување дека е понежна комбинација за стомакот. Ако смесата се чува во фрижидер, идејата не е толку лоша. Но, ако го оставите каранфилчето на собна температура, постои ризик од сериозно оштетување на вашето здравје.
Антибиотските компоненти во лукот, познати како фитонциди, се органски соединенија што содржат сулфур. На собна температура, тие стануваат почва за анаеробни бактерии кои предизвикуваат болести како што е ботулизмот. Оваа состојба е поврзана со труење со храна, што може да го оштети нервниот систем, а во некои случаи дури и фатално.


