Гихтот е болест која се манифестира со појава на акутни напади на болки во зглобовите, придружени со црвенило и отоци. Но, болеста уште почесто се јавува во хронична форма, која се карактеризира не само со промени во зглобовите, туку и со промени во срцето, крвните садови и нервите, како и болка во одредени мускули.
Се смета дека гихтот е предизвикан од таложење на натриумови соли на урична киселина во ‘рскавицата, зглобните капсули и тетивите. Меѓутоа, вистинската причина за појавата на гихт може да се најде во нарушувањето на пуринскиот метаболизам, пишува д-р Предраг Ненадиќ во книгата „Храната како лек“.
Секое распаѓање на клетките во телото, особено на мускулите, како и секое зголемено внесување на месо, особено отпадоци, е придружено со зголемено производство на урична киселина во крвта и зглобовите.
Не е позната непосредната причина за ова нарушување во метаболизмот на пурините, но забележано е дека гихт почесто се јавува кај дебели – дебели луѓе, најмногу кај мажи постари од триесет години.
Диетална терапија:
При планирање на диетална терапија, треба да се следат следниве принципи:
– Калориските вредности на дневниот оброк треба да се намалат до тој степен што човекот што поскоро ќе ослабе до идеално.
– Храната која содржи големо количество нуклеопротеини, односно пурински бази, не смее да биде вклучена во дневното мени.
Каква храна да се јаде за време на гихт?
Житарици: Јадете само тесто без квасец.
Млеко и млечни производи: може да се јаде и пие во саканата количина.
Месо : Секаква употреба на месо е забранета. Штом се смират симптомите на гихт, консумирајте само мали количини месо.
Јајца : Дозволено е да се консумираат 3 до 4 јајца на ден.
Масти : Мастите со ниска точка на топење се претпочитаат, но треба да се користат умерено.
Зеленчук : Спанаќ, печурки, грав, леќа и грашок не се дозволени. Друг зеленчук е дозволен. Предност се дава на компири во варена форма, не пржени или печени.
Овошје : Сите овошја се дозволени.
Шеќерни концентрати: Шеќерот е дозволен, но во умерени количини. Поентата е што побрзо да ослабете, па затоа треба да избегнувате големи количини шеќер.
Пијалоци : Кафе, чај, какао се дозволени. Никогаш не пијте алкохол!
Квасец: Секоја употреба на квасец, во која било форма, треба да се избегнува.