Готвачот од Велика Британија, готвачот Маркус Воринг, ги посочи главните грешки при подготовката на пире од компири.
Експертот го дефинира како најчеста и најраспространета грешка сечењето компири на парчиња со различна големина . Тој предупреди дека истата големина на парчиња е клучна, во спротивно постои ризик од мелење на потенките парчиња. Ова, како што истакна готвачот, ќе го направи јадењето водено и невкусно.
Друга честа грешка е готвењето компири на превисока температура , рече Воринг. Според него, исечените компири треба да се варат во солена вода на тивок оган. Ако не ја следите оваа препорака, компирот ќе зоврие нерамномерно – варен однадвор пред да биде подготвен на „средина“, што негативно ќе влијае на конзистентноста на садот.
Како што советува готвачот, по крајот на готвењето треба да ја истурите водата од тенџерето и да оставите компирот да „одмори“ околу пет минути.
Тој додаде дека можете да додадете путер, сирење или билки по вкус, но направете го тоа пред пирето да ја изгуби својата температура.