Има еден зеленчук кој не се споменува многу и ретко се појавува во рецептите, но всушност е многу вкусен и корисен.
Ова е пашканатот, кој е познат уште од антиката пред компирот, кога сите јадења од зеленчук се вареле со пашканат. Во Англија тоа е задолжително на божиќната трпеза.
Пашканатот е богат со влакна, витамини К, А, Ц, Б-комплекс, калиум, магнезиум, натриум, бакар, калциум, цинк, фосфор, селен и железо.
Еве ги неговите големи придобивки:
- Се користи за спречување на дијабетес
- Ги ублажува грчевите
- Се препорачува за третман на кардиоваскуларни заболувања (ги зајакнува ѕидовите на крвните садови) и висок крвен притисок.
- Има одлично влијание на нервниот систем
- Го зајакнува имунолошкиот систем
- Го чисти телото од соли и камења;
- Лекува внатрешни болести (дигестивниот и ендокриниот систем).