ГОЛЕМИ ПРИДОБИВКИ ОД ПАШКАНАТОТ ЗА КОИ НЕ ЗНАЕТЕ

Има еден зеленчук кој не се споменува многу и ретко се појавува во рецептите, но всушност е многу вкусен и корисен.

Ова е пашканатот, кој е познат уште од антиката пред компирот, кога сите јадења од зеленчук се вареле со пашканат. Во Англија тоа е задолжително на божиќната трпеза.

Пашканатот е богат со влакна, витамини К, А, Ц, Б-комплекс, калиум, магнезиум, натриум, бакар, калциум, цинк, фосфор, селен и железо.

Еве ги неговите големи придобивки:

  • Се користи за спречување на дијабетес
  • Ги ублажува грчевите
  • Се препорачува за третман на кардиоваскуларни заболувања (ги зајакнува ѕидовите на крвните садови) и висок крвен притисок.
  • Има одлично влијание на нервниот систем
  • Го зајакнува имунолошкиот систем
  • Го чисти телото од соли и камења;
  • Лекува внатрешни болести (дигестивниот и ендокриниот систем).