Јадењето брусница може да има многу здравствени придобивки.
Тие се еден од најголемите и целосно природни извори на витамин Ц, кој го штити организмот од инфекции на уринарниот тракт. Сè повеќе истражувања покажуваат и други корисни ефекти поради нивните високи антиоксидантни својства – бобинки дури и помагаат во намалување на холестеролот. Борците со слободните радикали ги штитат клетките од оштетување.
Брусницата е позната со векови како превенција и како лек за инфекции на уринарниот тракт.
Многу луѓе користат и додатоци од брусница се користат за да се спречат инфекции на уринарниот тракт предизвикани од бактерии.
Докажано е дека и брусницата помага во намалување на наслагите, а сокот од брусница може да го инхибира создавањето на бактерии кои предизвикуваат наслаги.
Брусницата е многу добра и за срцето.
Тие обезбедуваат превенција од срцеви проблеми и помагаат при присуство на разни срцеви заболувања. Профилаксата од брусница, како додаток на вашата исхрана, всушност може да го намали ризикот од срцеви заболувања. Секојдневното консумирање сок од брусница го зголемува нивото на добриот холестерол и го намалува нивото на лошиот холестерол. Ова, пак, е поврзано со корисни ефекти врз срцето и вашиот крвен притисок.
Брусницата е моќен лек против камења во бубрезите. Кининска киселина во брусницата и може да помогне да се спречи развојот на камења во бубрезите.
Пиењето сок од брусница може да спречи инфекција на уринарниот тракт бидејќи спречува бактериите да се залепат на клеточните ѕидови.


