ХРАНА И ЛЕКОВИ КОИ НИКОГАШ НЕ ТРЕБА ДА ГИ КОМБИНИРАТЕ

Дали некогаш сте се запрашале дали вашата исхрана ја менува ефикасноста на лековите што ги земате? На пример, пиењето лек со топол пијалок може да го промени начинот на кој делува и може да го загрози вашето здравје.

„ Интеракциите помеѓу храната и лековите генерално се случуваат преку три различни типови механизми “, вели д-р Роналд Страм, директор на Центарот за здравје и медицина во Њујорк.

Тој додава дека храната може да ја зголеми или намали стапката и степенот на апсорпција на лекот или да има директен фармаколошки ефект.

Антибиотици – кисела храна и млечни производи

Киселата храна и пијалоците со кофеин може да ја намалат ефикасноста на антибиотиците како што е пеницилинот.

Ако земате пеницилин, јадете кисела храна, вклучувајќи месо, кафе и шеќер, два часа по земањето на лекот.

Кинолоните, класа на антибиотици вклучувајќи ципрофлоксацин, левофлоксацин, не треба да се земаат со млечни производи бидејќи ја намалува нивната ефикасност.




Антидепресиви – сирење, соја сос

Прескокнете го сирењето ако сте на инхибитори на моноамин оксидаза. Овие лекови се користат за лекување на депресија и анксиозни нарушувања и може да реагираат на храна богата со тирамин, кој се наоѓа во зрелите сирења.

Мешањето на инхибитори на моноамин оксидаза со храна која содржи тирамин, како сирење или ферментирана и кисела храна, може да го подигне крвниот притисок на опасни нивоа.

Друга храна богата со тирамин се соја сос, тофу, мисо, фава грав, кисела зелка, алкохол, авокадо, банани, екстракти од квасец и суво грозје.

„Рибиното масло, на пример, е здраво за срцето, но исто така го намалува згрутчувањето на крвта “, вели Дејвид Г. Еделсон, професор по клиничка медицина на Медицинскиот колеџ Алберт Ајнштајн во Њујорк.

АКЕ инхибитори – замени за сол

Ако земате инхибитори на ангиотензин-конвертирачкиот ензим за да го намалите крвниот притисок, можеби ќе треба да користите и калиумови соли како замена за натриум. Проблемот е што АКЕ инхибиторите исто така предизвикуваат телото да го задржува калиумот. Ова создава високи нивоа на калиум што потенцијално може да доведе до срцева аритмија.