Храната богата со триптофан, аминокиселина која помага да се зголеми производството на серотонин, може да има позитивно влијание врз расположението и целокупното здравје. Серотонинот е поврзан со регулирање на расположението и е познат како клучен фактор за целокупното ментално здравје. Ниското ниво на серотонин може да предизвика депресија, анксиозност, несоница и други ментални состојби. Иако многу луѓе се свртуваат кон лекови за да го регулираат своето расположение, одредени видови храна всушност можат да помогнат да се зголеми производството на серотонин во телото.
Што е серотонин
Серотонинот е хемиски гласник за кој се смета дека делува како стабилизатор на расположението. Се вели дека помага да се создадат здрави модели на спиење, како и да се подобри вашето расположение. Нивото на серотонин може да има ефект врз расположението и однесувањето, а хемикалијата најчесто се поврзува со чувството на добро и подолго живеење.
Серотонин се синтетизира (произведува) од триптофан. Но, за поприроден пристап кон евентуално зголемување на нивото на серотонин, можете да се обидете да јадете храна која содржи триптофан. Познато е дека намалувањето на триптофанот се јавува кај луѓе со состојби поврзани со расположението, како што се депресија и анксиозност.
Еве кои намирници можат да го зголемат нивото на серотонин и да помогнат во подобрување на расположението.
1.Јајца
Протеинот во јајцата може значително да го зголеми нивото на триптофан во вашата крвна плазма, покажуваат истражувањата. Жолчките се исклучително богати со триптофан, заедно со: Тирозин холин биотин омега-3 масни киселини други хранливи материи кои се главни придонесувачи за здравствените придобивки и антиоксидантните својства на јајцата.
2. Сирење
Сирењето е уште еден одличен извор на триптофан. Вкусен омилен што можете да го направите е мак и сирење или чедар сирење со јајца и млеко – исто така добри извори на триптофан.
3. Ананас
Со децении е докажано дека ананасот содржи серотонин. Сепак, најдобро е да ги набавите додека се свежи. Иако некои други растенија, како што се доматите, го зголемуваат серотонинот додека созреваат, тоа не е случај со ананасот.
4. Тофу
Производите од тофу соја се богати извори на триптофан. Можете да го замените тофуто со речиси секој протеин, во речиси секој рецепт, што го прави одличен извор на триптофан за вегетаријанци и вегани. Некои тофу се збогатени со калциум. Ова обезбедува големо засилување на калциумот.
5. Лосос
Тешко е да погрешите со лососот, кој – како што може да претпоставите – е богат и со триптофан. Лососот има и други нутритивни придобивки, помагајќи да се балансира холестеролот, да се намали крвниот притисок и да биде добар извор на омега-3 масни киселини.
6. Јаткасти плодови и семки
Изберете ги вашите омилени бидејќи сите јаткасти плодови и семки содржат триптофан. Според една студија од 2018 година, студиите покажуваат дека редовното јадење ореви, исто така, го намалува ризикот од срцеви заболувања преку подобрување на липидите и аполипопротеинските профили. Јаткастите плодови и семките се исто така добри извори на влакна, витамини и антиоксиданси.