Не сите јаглехидрати се штетни и опасни. Кога станува збор за губење на тежината, контролата на шеќерот во крвта, инсулинот и дијабетесот, главните осомничени се јаглехидратите. Затоа диетите како кето, диетите со малку јаглени хидрати и слично што ги исклучуваат јаглехидратите се толку популарни. Всушност, на долг рок е штетно, понекогаш дури и опасно по здравјето, бидејќи јаглехидратите се од витално значење за организмот и за низа функции во него. Не сите јагленихидрати се лоши.
Добри наспроти лоши јаглехидрати – каква е разликата меѓу нив?
Репутацијата на јаглехидрати се влошуваше со текот на годините како резултат на сè попопуларните диети за слабеење, кои главно се потпираат на протеини и маснотии. Тие имаат добар ефект врз слабеењето, но можат да бидат штетни за здравјето воопшто. Тоа е според д-р Френсис Ларџман-Рот, нутриционист и автор на книгата „The Carb Lovers Diet Cookbook“. Во неа, д-р Рот ја опишува разликата помеѓу штетните и корисните јаглехидрати, како и најкорисните што треба да се потенцираат и кои всушност ќе ви помогнат да ја контролирате телесната тежина и ризикот од дијабетес.
Овие јаглехидрати содржат таканаречен отпорен скроб. Тоа е вид на јагленихидрати што се варат побавно и со помала веројатност да го зголемат нивото на шеќер во крвта и инсулин во крвта.
Еве кои се најбогатите намирници на кои треба да се фокусирате:
Банани
Бананите се многу добар извор на отпорен скроб. Тие се многу богати со растителни влакна, кои го потиснуваат апетитот, ја продолжуваат енергијата и чувството на ситост. Тие содржат големи количини на триптофан, кој се спротивставува на стресот, вознемиреноста и депресијата, претворајќи го во серотонин. Бананите се исто така меѓу лидерите во присуство на калиум – важен за контрола на кардиоваскуларната функција.
Компири
Компирите многу често се исклучуваат од диетите за слабеење затоа што имаат лоша репутација на тешко варливи јагленихидрати . Сепак, тие содржат отпорен скроб и многу растителни влакна. Компирот обезбедува ситост и го потиснува апетитот. Компирите кои се варат и ладат потоа содржат поотпорен скроб отколку варените и служени топли.
Грав и грашок
Мешунките се многу богати со отпорен скроб. Меѓу нив се гравот, грашокот и леќата. Тие се неверојатен извор на витамини од групата Б и растителни влакна. Тие се соодветна замена за месото. Тие создаваат чувство на ситост, бидејќи се добар извор на растителни протеини. Тие помагаат да се намали шеќерот во крвта, холестеролот и да се одржи добро здравје на цревата и цревната флора.
Овесни снегулки
Овесните снегулки се богати со растворливи и нерастворливи влакна. Тие се извор на бета-глукан, кој помага во намалувањето на холестеролот, шеќерот во крвта и го стимулираат имунитетот. Овесните снегулки се многу богати со антиоксиданти кои го контролираат крвниот притисок, ја подобруваат циркулацијата на крвта и се борат против воспаленијата.
Киноа
Киноата е многу богата со растителни влакна. Таа е извор на здрави растителни протеини. Содржи отпорен скроб, не содржи глутен, богата е со аминокиселини. Вклучете ја почесто во вашата исхрана бидејќи тоа ќе ви помогне да изгубите тежина и да го одржите шеќерот во крвта на нормално ниво.
Кафеав ориз
Кафеавиот ориз е интегрално жито и се обработува и вари значително побавно од белиот рафиниран ориз. Бавната обработка на кафеавиот ориз помага во одржувањето на здравото ниво на шеќер во крвта и спречува ненадејни скокови на нивото на инсулин, што е главен фактор во развојот на метаболички синдром и дијабетес тип 2.