Експертите се едногласни за придобивките од рибата во нашето мени, но овие два вида е подобро да не се јадат, и тоа со добра причина.
Сом
Оваа риба често се одгледува. Неговите производители често прават грешки кога користат антибиотици и хормони во добиточна храна за поголемо производство. Со оглед на ова, обемот на штетни материи во месото од сом едноставно ги руши сите рекорди. Експертите генерално ве советуваат да гo исклучите сомот од исхраната или барем да ја минимизирате употребата на оваа риба.
Пангасиус
Поради ниската цена и лесната термичка обработка, оваа риба е во голема побарувачка кај купувачите и е широко застапена во многу супермаркети. Но, експертите советуваат да јадат само еднаш месечно, а пред тоа да спроведат длабока термичка обработка. Работата е во тоа што пангасиус масовно се лови во Меконг, виетнамска река. Исклучително е загадена и рибите уловени во неа проголтале опасни канцерогени материи. Смртоносната „Ешерихија коли“ често се наоѓала во пангасиус.