Постарите луѓе кои имаат високо ниво на омега-3 масни киселини содржани во мрсната риба го намалуваат ризикот од прерана смрт за 25%.
Истражувачите откриле дека ризикот од смрт од срцеви заболувања е намален за една третина во споредба со постарите луѓе кои имаат пониски нивоа на масни киселини во крвта.
Ова е прва студија која ја анализира врската помеѓу потрошувачката на риба и смртноста. Истражувачите од Факултетот за јавно здравје Харвард и Универзитетот во Вашингтон открија дека луѓето над 65 години со највисоки нивоа на масни киселини во крвта живеат во просек 2,2 години подолго од луѓето со најниско ниво.
Иако конзумирањето риба долго време се смета за дел од здравата исхрана, има малку истражувања за врската помеѓу нивото на омега-3 во крвта и смртноста кај постарите лица. Нашето откритие ја потврдува важноста на адекватното ниво на омега-3 во крвта за кардиоваскуларното здравје и покажува дека подоцна во животот благотворните ефекти можат да ги зголемат преостанатите години од животот – изјави раководителот на студијата вонреден професор Дариуш Модафаријан од Епидемиолошкиот факултет. на Универзитетот
Рибата обезбедува омега-3 масни киселини, кои се неопходни за развојот на мозокот и се смета дека го намалуваат воспалението во мозокот, кардиоваскуларниот систем и другите клетки. Претходните истражувања покажаа дека рибите го намалуваат ризикот од смрт од срцеви заболувања.