КАКО ДА СЕ ОСЛОБОДИТЕ ОД ТЕШКОТИИТЕ ВО СТОМАКОТ

Во периодот на празници, прослави и прослави, вообичаено е да се јаде повеќе тешка храна, што може да предизвика надуеност . Иако некои природни намирници исто така може да предизвикаат зголемено формирање на гасови во дигестивниот систем (грав, грашок, зелка, сиров кромид), надуеноста најпрво се јавува поради индустриски преработената храна полна со шеќер , масти и сол; леб и тестенини од бело брашно; пржени и зачинети јадења; газирани и алкохолни пијалоци… Варењето исто така често се нарушува поради прекумерни, неправилни и/или доцни вечерни оброци.

Појавата на „балони“ и тежина во стомакот може да биде придружена со силно жуборење и „превртување“, што предизвикува чувство на непријатност и срам во општеството. Многу луѓе прибегнуваат кон лекови против надуеност, но ова е само привремено олеснување бидејќи не ја решава причината туку последицата. Пред сè, варењето треба да се олесни :

Седечкиот начин на живот буквално предизвикува блокади во цревата, затоа движете се барем еден час секој ден – се претпочитаат умерени и стабилни активности како пешачење, возење велосипед, пливање, јога, пилатес…
Надуеноста може да биде предизвикана и од јадење или пребрзо зборување, каде што лицето голта повеќе воздух од вообичаено. Во овој случај, треба да научите да дишете правилно и да џвакате темелно.
Јадете што е можно повеќе природна, полна храна и пијте чиста вода, како и незасладени билни чаеви, а со кафето бидете многу умерени.
Пожелно е да се земаат ферментирани млечни производи, бидејќи содржат пробиотици кои го балансираат варењето.
Пијте течност 20 до 25 минути пред оброк или еден час по оброкот, а не со оброците.
Тој е одличен лек против надуеност
билки кои го стимулираат црниот дроб
и жолчки: анасон, цикорија, глуварче, коприва, нане, капер, мајоран, смирна, мајчина душица… Консултирајте се со фитотерапевт за тоа што најмногу би ви одговарало.
Надуеноста може да биде знак за недостаток на ензими потребни за варење на лактозата и фруктозата