КАКВА ХРАНА ДА ЈАДЕТЕ АКО ИМАТЕ ВИСОКИ ТРИГЛИЦЕРИДИ?

Кога имате високи нивоа на триглицериди, од суштинско значење е да се фокусирате на здрава исхрана за срцето која помага да се намалат триглицеридите и го промовира целокупното кардиоваскуларно здравје. Еве неколку специфични препораки за храна што треба да се земат предвид:

Масни риби: Масните риби како лосос, скуша, сардина и пастрмка се богати со омега-3 масни киселини, кои можат да помогнат во намалување на триглицеридите.

Јаткасти плодови и семиња: Бадемите, оревите, лененото семе и чиа семето се одлични извори на здрави масти и влакна, кои можат да помогнат во намалувањето на нивото на триглицериди.

Цели зрна: Одлучете се за цели зрна како овес, киноа, кафеав ориз и производи од целата пченица наместо рафинирани зрна. Целите житарки се богати со влакна и имаат помало влијание врз шеќерот во крвта и триглицеридите.

Овошје и зеленчук: Изберете разновидно овошје и зеленчук, кои се богати со витамини, минерали и антиоксиданси. Тие се исто така ниски во калории и можат да го поддржат целокупното здравје на срцето.

Мешунки: Гравот, леќата и наутот се добри извори на протеини и влакна, кои можат да бидат корисни во управувањето со нивото на триглицериди.

Авокадо: Авокадото е одличен извор на здрави мононезаситени масти, кои можат да помогнат во намалување на триглицеридите и подобрување на целокупниот липиден профил.

Маслиново масло: Екстра девственото маслиново масло содржи мононезаситени масти кои можат да бидат дел од исхраната здрава за срцето.

Зелен чај: Зелениот чај е богат со антиоксиданси наречени катехини, кои може да имаат позитивен ефект врз нивото на триглицериди.

Лук: Лукот е поврзан со скромно намалување на триглицеридите и може да има други придобивки за заштита на срцето.

Млечни производи со малку маснотии: Изберете млечни производи со малку или без маснотии за да го намалите внесот на заситени масти.

Посни протеини: Одлучете се за извори на посни протеини како живина без кожа, тофу и посни парчиња месо за да го намалите внесот на заситени масти.

Од клучно значење е да се избегнува или да се ограничи внесувањето на храна која може да ги зголеми триглицеридите, како што се газирани сокови, слатки, преработена храна и пржена храна со висока содржина на масти.

Имајте на ум дека индивидуалните потреби во исхраната и одговорите на храната може да варираат, па затоа е од суштинско значење да се консултирате со лекар или регистриран диететичар за да креирате персонализиран план за исхрана кој одговара на вашите специфични здравствени потреби и цели. Тие исто така можат да ви помогнат да го следите вашиот напредок и да ги направите потребните прилагодувања на вашата исхрана и начин на живот.