КОЕ МЛЕКО Е НАВИСТИНА КОРИСНО ЗА НАСТИНКА – КРАВЈО, СОЈА ИЛИ БАДЕМ

Во денешно време, држењето на постот не е толку тешко од гледна точка на храна, бидејќи големите синџири на продавници нудат алтернатива на сите производи од животинско потекло со производи од соја или бадем.

Но, дали овие замени се корисни за нашето тело?

Д-р Двејн Мејлер, еден од водечките британски истражувачи за исхрана, изјави дека кравјото млеко нуди најмногу хранливи материи, протеини и природни шеќери.

Иако многумина се префрлаат на млеко од растително потекло како дел од веганската исхрана, наведувајќи здравствени, етички или еколошки причини, на оваа опција и недостасуваат витални витамини, вели тој.

Многу алтернативи на млеко од растително потекло, како што се млекото од бадем, соја и овес, содржат помалку витамини од кравјото млеко, освен ако не се збогатени.

Кравјото млеко е најкалорично, но природно содржи повисоки нивоа на калциум, протеини, витамин Б12 и јод.

Полномасното кравјо млеко има повеќе калории и заситени масти од алтернативата од растителна основа , со 132 калории и 4,8 грама заситени масти на 200 милилитри.

Сепак, полуобезмастеното кравјо млеко, најпопуларниот избор во Англија, има нешто помалку, со 100 калории и 2,2 g заситени масти на 200 ml.

Млекото од растително потекло содржи дел од заситените масти кои се наоѓаат во кравјото млеко и може да има само половина од калориите.

Бадемовото млеко содржи 0,2 грама заситени масти и само 50 калории на 200 милилитри.

Слично на тоа, млекото од соја содржи 0,6 грама заситени масти и 84 калории, додека овесното млеко содржи 0,4 грама заситени масти и 94 калории во иста количина.

Сепак, експертите велат дека кравјото млеко е всушност најздраво. Тоа е затоа што на растенијата им недостасуваат витални хранливи материи.

Кравјото млеко содржи калциум , кој е клучен за здрави коски и заби, како и протеини неопходни за раст и развој. Има и витамин Б12, кој му помага на телото да произведува црвени крвни зрнца и јод, кој помага во производството на важни тироидни хормони.

Важно е внимателно да ги проверите органските верзии, бидејќи тие имаат најниско ниво на збогатување со овие клучни витамини и минерали. вели д-р Мајлор, регистриран диететичар во Медицинскиот факултет Астон во Бирмингем.