Микробрановата печка е вистински помошник за луѓето во напорното секојдневие. Неверојатно е како може многу брзо да загрева, одмрзнува, па дури и да готви храна. Сепак, не секој знае дека некои производи можат да се претворат во вистински отров ако се загреат во микробранова печка. На пример, производи со полинезаситени масни киселини. Нерафинираните масла оксидираат и се претвораат во канцерогени. Не обидувајте се да пржете храна во микробранова печка, таа може да и наштети на вашето тело. Исто така, специјалистите не препорачуваат загревање на зеленчукот : спанаќ, магдонос, целер, млад лук, цвекло, ротквици, моркови. Кога ќе се загреат, нитратите што ги содржат се претвораат во нитрозамин. Ова органско соединение е токсично и канцерогено.
Не треба да ја користите микробрановата печка за да ги загревате ниту разладените диетални пијалоци. Факт е дека кога се загрева, замената за шеќер што ја содржат се претвора во формалдехид, кој е многу штетен за здравјето. Ако детето пие таков пијалок, можен е и фатален исход. Симптомите на труење во овој случај ќе бидат следните: главоболка, вртоглавица, општа малаксаност, бледило, гадење, отежнато дишење, кашлица, абдоминална болка, откажување на бубрезите.
Не треба да го загревате мајчиното млеко на бебето во микробранова печка. Содржи незаситени киселини, кои ќе го модифицираат. Покрај тоа, корисните бактерии содржани во ферментираните млечни производи умираат во микробранова печка. Исто така, не препорачуваме да одмрзнувате риба и месо во микробранова печка. Производот може брзо да се расипе. Труењето со храна од рибите е едно од најсериозните.


