КОИ СОСТОЈКИ НИКОГАШ НЕМА ДА ГИ НАЈДЕТЕ ВО ЧИСТАТА КОЗМЕТИКА?

Парабени
Парабените се користат во козметиката како конзерванси – го продолжуваат рокот на траење на козметичките препарати. Тие се многу ефикасни во оваа улога и се евтини. И покрај употребата во козметиката, често се користи и во индустријата за храна и пијалаци. Парабените се поврзани со негативно влијание врз метаболизмот на естрогенот , хормоните на тироидната жлезда, алергенските ефекти… Денес има голем број на студии кои го потврдуваат тоа.
Но, други студии тврдат дека ограничената употреба на парабени е во ред. Американската агенција за храна и лекови (ФДА) сè уште не става парабени на листата на забранети супстанции. Континуираното разгледување на податоците и студиите сè уште се во тек.
Со оглед на неговото широко распространување во секојдневната употреба, советот е да контролираме што можеме. Препорачливо е кога избираме козметика да ја избереме онаа што ја содржиконзерванси кои се одобрени за употреба во природна/органска козметика и избегнуваме парабени.

Фталати
Ова е група на соединенија кои се користат за подобрување на својствата на козметичките производи како што се флексибилност, издржливост и создавање на површинска заштитна фолија. Нивната употреба во козметиката е најчесто во лакови за нокти и коса. Како најштетен ефект, студиите покажаа дека употребата на производи кои содржат фталати во концентрација поголема од 0,1% може да доведе до нарушување на ендокриниот систем и развој на рак

Сулфати
Сулфатите (група соединенија) најчесто се користат во козметиката во средствата за миење и чистење – шампони, бањи, средства за чистење лице… Сулфатите се силни сурфактанти кои ефикасно ја отстрануваат нечистотијата од кожата и косата, а се евтини за производство. Оваа комбинација ги рангира високо во индустријата. Првата негативна страна од употребата на сулфати е иритација и сушење на кожата.

Формалдехид
Најчесто се користи како конзерванс во производството на лакови и нивни отстранувачи. Студиите ја поврзуваат изложеноста на формалдехид со ракот, како и врската помеѓу испарувањата од формалдехид и леукемијата. Она што е важно потрошувачите да го знаат е дека формалдехидот не мора нужно да биде наведен на декларацијата и треба да се обрне внимание на соединенијата од кои може да се формира формалдехид: DMDM ​​хидантоин, метилен гликол, кватерниум 15, 3 диоксан , формалин .

Минерални масла
Тие се направени од нафтени продукти. Тие имаат моќни навлажнувачки ефекти , но во исто време можат да бидат контаминирани со соединенија како што е 1,4 диоксан, кој е докажан канцероген.