КОЈ ЛЕБ Е НАЈЗДРАВ АКО ИМАТЕ ДИЈАБЕТЕС?

Лебот е суштински дел од нашето мени, но изборот на вистинскиот вид може да направи значителна разлика за нашето здравје. Постојат многу видови леб: одмрзнат, свеж, стар итн. Сега ќе анализираме кој е подобро да се избере за да се минимизира ризикот од развој на дијабетес и онколошки заболувања.

Одмрзнат леб. Кога лебот е замрзнат, неговата структура се менува, што го прави скробот помалку сварлив од телото. Ова е особено корисно за оние кои не сакаат да ја доживеат судбината на дијабетес тип 2, бидејќи ги намалува наглите промени во нивото на шеќер во крвта после оброк. Покрај тоа, одмрзнатиот леб го промовира растот на цревните бактерии, што е корисно за здравјето на цревата.

Свеж леб. Свежиот леб е богат со витамини Б и полесно сварливи минерали поради високата содржина на влага. Покрај тоа, има висок гликемиски индекс, што го прави одличен извор на енергија пред тренинг. Сепак, треба да изберете леб од локална пекара наместо леб од продавница.



Бајат леб. Иако стариот леб можеби не е највкусен, тој содржи поотпорен скроб, кој го поттикнува формирањето на масни киселини. Ова помага да се минимизира ризикот од колоректален карцином и го регулира чувството на ситост.

Тост леб . Тостот, како одмрзнатиот леб, не предизвикува ненадејни скокови на нивото на шеќер во крвта. Сепак, треба да се избегнува печење за да се избегне создавање на опасно соединение познато како акриламид, кое може да го зголеми ризикот од рак.

Изборот на леб зависи од вашите цели и потреби. За контрола на шеќерот во крвта и здрава цревна микрофлора, се претпочита одмрзнат леб. Свежиот леб е добар за добивање енергија пред тренинг. Бајат леб е добар за превенција од рак, а тостот треба да се консумира умерено, избегнувајќи длабоко тостирање. Запомнете дека умереноста и разновидноста се основата на здравата исхрана.