Која пченка е поздрава за јадење – печена или варена?
Пченката содржи голема количина скроб, кој е сложен јаглехидрат (или полисахарид) кој се состои од илјадници молекули на гликоза поврзани заедно. Сложените јаглехидрати во нивната природна состојба имаат тенденција да имаат понизок гликемиски индекс од храната која содржи едноставни јаглехидрати, така што тие имаат помалку сладок вкус.
Ако ја гризете пченката пред да се свари, воопшто немаше да вкусите многу сладост. Тоа е затоа што полисахаридите не се разградуваат. Готвената пченка има посладок вкус бидејќи топлината при готвење предизвикала разградување на молекулите на гликозата во полисахаридот. Во студијата спроведена од американскиот универзитет Пурдју, научниците откриле дека печењето пченка на високи температури доведува до зголемено количество на скроб. Лаички кажано, колку е повисока температурата на пченката, толку повеќе гликоза ќе се разгради, што ќе резултира со посладок вкус.
Ако печете кочан пченка, веројатно ќе го печете на температура од околу 200 до 250 степени, што е доволна топлина за да се разградат повеќе молекули на гликоза без да се изгори пченката. Ова ќе ви даде вкусна слатка пченка на кочан која може да се постигне само со печење. Така, според оваа студија, поздраво е да се јаде печена пченка. Исто така, кога готвите или печете пченка, најздраво е да ја јадете без адитиви како масло и путер, бидејќи тоа дополнително ќе ја зголеми калориската вредност.
Меѓутоа, ако бираме од здравствени причини, експертите за храна посочуваат дека најдобро е пченката да се вари на пареа. Подготовката на пареа зачувува повеќе хранливи материи во споредба со готвењето или печењето на скара, што ви овозможува да ги искористите сите нутритивни придобивки од пченката , а сепак да добивате одличен вкус.