Цинкот е суштинска хранлива материја која е неопходна за правилно функционирање на имунолошкиот систем и метаболизмот. Иако ни се потребни само мали количини, тој е најзастапениот минерал во нашите тела после железото. Доволно количество на цинк може да се добие преку исхраната, а на тоа е особено важно да се внимава во сезоната на настинки, вируси и грип. Нашиот имунолошки систем претставува армија од клетки и одбранбени механизми потребни за борба против бактериите и вирусите кои можат да доведат до инфекции, а цинкот е исклучително важен за зајакнување на имунитетот .
Кои се знаците на недостаток на цинк?
- чести настинки и инфекции
- сувост и грубост на кожата
- бавно зараснување на раните, губење на косата (вклучувајќи влакна на веѓите и трепките)
- губење на апетит и нагло губење на тежината
- тешкотии при прилагодување на очите на темнината
- апатично однесување, заборавеност и депресивни чувства
- импотенција и неплодност (двата пола)
Урамнотежената и разновидна исхрана е најдобриот снабдувач на овој минерал за телото. Цинкот е најзастапен во храната од животинско потекло, особено во црвеното месо, потоа во јајцата и млечните производи. Меѓутоа, луѓето кои се одлучиле за веганска исхрана, со добар план и добро избрана растителна храна богата со овој минерал, можат да внесат и доволна количина на цинк преку храната.
Храна од растително потекло која содржи најмногу цинк се: мешунките (наут, леќа и грав), јаткастите плодови (кикирики, индиски ореви и бадеми). Исто така, минералот е присутен, но во помала мера, во темното чоколадо и житариците од цело зрно.
Вегански извори на цинк се, исто така, хранливи снегулки од квасец, кои се богати со цинк со 6 mg по лажица. Исто така, само 2 лажици семки од тиква и 2 лажици семки од сончоглед попрскани за време на појадокот ќе обезбедат 3,5 mg цинк. Додадете грст индиски ореви за уште 1,8 mg.
Темпех е производ од ферментирана соја и е одличен додаток на секоја диета поради неговото богатство со протеини, како и 1,8 mg цинк на 100 g. Ако уживате во киноа или кафеав ориз, бидете спокојни знаејќи дека ќе добивате 1,6 mg цинк со секоја порција. Додавањето житарки како киноа или кафеав ориз во вашата исхрана е одличен начин да додадете цинк во вашите оброци.
Други извори на цинк се интегрален леб , кускус, сусам, тавче грав, кикиритки, овес, семе од коноп, мишо паста, спанаќ, наут, леќа, печурки, ореви и тофу.
Постојат многу растителни намирници кои обезбедуваат цинк, а тоа се намирници кои најчесто се консумираат во цела, растителна исхрана. Ако следите веганска исхрана, ако јадете цела растителна храна наместо преработена храна колку што можете, ќе го поддржи внесот на витални хранливи материи.