КОЛКУ ТЕМНО ЧОКОЛАДО ДА СЕ ЈАДЕ НА ДЕН?

Се вели дека чоколадото е штетно за нашето здравје, бидејќи го зголемува холестеролот, триглицеридите и е богато со масти. Ова не е сосема точно. Секако, кога консумирате преработено чоколадо, веќе сте додале некои адитиви како млеко, шеќер и сл.

Темното чоколадо има висок процент на какао, околу 70%. Какаото е богато со антиоксиданси, вклучително и флавоноиди. Флавоноидите се антиоксиданси кои помагаат да се намали распаѓањето на клетките. Нашето тело е зајакнато со оние антиоксиданси кои го спречуваат појавувањето на слободните радикали кои отвораат пат за оксидативниот стрес, кој ги оштетува клетките. Доколку нашето тело има помал број на оштетени клетки, ризикот од заболување од рак е помал.

Конзумирањето темно чоколадо има многу придобивки кои го штитат организмот. Меѓу нив се:

Помага во елиминирање на слободните радикали.

Помага во одржување на здравјето на срцето.

Помага за здравјето на мозокот.

Ја одржува кожата здрава.

Промовира добро здравје.

Го одложува стареењето.

Препорачливо е да се јаде од 20 до 30 грама темно чоколадо на ден . Бидејќи содржи приближно 60 милиграми флавоноиди, што значи добар внес на хранливи материи.