Еден од најчесто додаваните зеленчуци во јадењата и салатите е кромидот. Покрај тоа што го збогатува вкусот, кромидот е моќен природен лек за настинки и грип. Содржи витамини од групата Б, калиум, фосфор, магнезиум, кои се важни за нашиот имунитет.
Како да го консумирате ако страдате од настинка или грип?
Јадете го суров, во комбинација со мед. Можеби не звучи пријатно, но не треба да заборавиме дека медот е и супер храна за зајакнување на организмот, имајќи антибактериско дејство.
Како уште може да ви помогне кромидот?
Го зајакнува имунитетот
Кромидот содржи фитохемикалии и витамин Ц, кои ја стимулираат одбраната на организмот. Витаминот Ц е еден од најдобрите антиоксиданти кој се бори против токсините што можат да доведат до многу воспаленија и болести. Консумирањето на кромид исто така обезбедува имуностимулирачки хранливи материи: селен, соединенија на сулфур, цинк. Исто така е еден од најдобрите извори на кверцетин, моќен флавоноид и антиоксиданс кој има антивирусни својства, како и ефекти на регулирање на хистаминот.
Јадете го кога кашлате
Друга причина да додадете кромид на менито за време на настинката и грипот е тоа што помага при кашлање. Некои луѓе прават и сок од кромид, кој го пијат во текот на целиот ден. Во комбинација со мед, ефектот е исто така брз и прочистувачки.
При воспалено грло и затнат нос
Соединенијата на сулфур во кромидот помагаат во борбата против слузта и го поттикнуваат нејзиното исфрлање од респираторниот тракт. Кромидот се смета за најмоќен природен антибиотик кој може да се бори и против вирусни и бактериски инфекции.
Ако страдате од воспалено грло, задолжително подгответе комбинација од кромид и мед. Моќните лековити ефекти на медот исто така ќе помогнат во закрепнувањето.
Не пропуштајте кромид кога имате висока температура
При првата промена на температурата на телото, дури и ако ви се чини безначајна, додадете кромид во вашето мени, суров и секако во комбинација со мед. Кромидот помага во намалување на температурата на телото и ја ублажува болката во мускулите, треската.