КУРКУМАТА МОЖЕ ДА ГО ОБНОВИ ЦЕЛИОТ ОРГАНИЗАМ: НО, САМО АКО СЕ ЗЕМА ВАКА!

Куркумата стана број 1 на сите здрави растенија во светот! Обезбедува толку широк спектар на здравствени придобивки што е едноставно неверојатен!

Куркумата содржи куркумин, идентификуван како основна активна состојка, која постигнува повеќе од 150 потенцијално терапевтски активности, и вклучува антиоксидантни, антиинфламаторни и антиканцерогени својства. Не постои друга природна состојка во светот која е поефикасна за намалување на воспалението во телото од куркумата!

Но, мора да бидете сигурни дека вашето тело правилно ја користи моќната куркума. За да го направите ова, треба да научите како да го консумирате.

Набавете еко-растена прашина од куркума, лесно се наоѓа и лесно се дозира. Не треба да се мачите со свеж корен, кој во последно време може да се купи во продавници за органски производи. Коренот од куркума е многу сличен со коренот на ѓумбир и се подготвува слично (исто семејство на растенија).

Куркумата е растворлива во масло, што значи дека треба да ја комбинирате со малку маснотии за оптимална апсорпција на хранливи материи!

Обично се подготвува со органско кокосово масло или маслиново масло. Препорачаната дневна количина куркума би била од 3 g до 10 g ( директниот внес и додавање храна), со текот на времето може малку да се зголеми.

Значи, приближно 1 лажичка куркума е препорачаниот дневен внес за возрасни. За максимален ефект, треба да го земате дневно или најмалку три пати неделно.

Постарите лица и децата под 6 -годишна возраст треба да ја намалат дозата за половина (1/2 лажичка) еднаш неделно за прв пат, а потоа да ја зголемат количината на доза што одговара на поединецот. Ако куркумата предизвикува варење или несакани ефекти, консултирајте се со доктор.

Важно: Комбинирајте куркума и црн пипер за да ги подобрите перформансите. Кога се зема заедно, бибер ја зголемува биорасположивоста на куркума за 2000%!



Никогаш не земајте ја оваа мешавина на празен стомак. Ако се борите со жолчни камења, консултирајте се со доктор пред да додадете куркума во вашата исхрана (куркумата го зголемува производството на жолчката и може да ја влоши вашата состојба).

Не го комбинирајте со антикоагуланси како што се аспирин, ибупрофен бидејќи куркумата исто така ја разредува крвта.

Која е најдобрата форма на потрошувачка?

Повеќето луѓе го додаваат во чаша топло млеко. Најпопуларната комбинација е оваа – Златно млеко.

Исто така добро познат рецепт е оној на д-р Ц. Андерсон: Измешајте една четвртина лажичка куркума со половина лажичка маслиново масло. Додадете поголем прстофат свежо мелен црн пипер на него. Измешајте ги овие три состојки во чаша. Оваа смеса можете да ја конзумирате само, но и да ја додадете во разни јадења, супи и салати. Само внимавајте ако ги користите во варени јадења, не ги варете овие состојки премногу, туку додајте ги на самиот крај. Ако ги консумирате сами, измешајте ги со малку вода.

Чајот од куркума е исто така популарен:

1 чаша топла (не топла) вода, една четвртина лажичка куркума; Сок од половина лимон; стапче цимет; 1/8 лажичка мед; лажичка кокосово масло.

Подготовка: По загревање на водата, додадете куркума, сок од лимон и мед, лажичка кокосово масло и добро измешајте. Куркумата веднаш ќе потоне на дното на чашата, затоа продолжете да ја мешате водата додека пиете и така целосно искористете ја куркумата.

Додавањето куркума при готвење е многу популарно и практично, бидејќи дава убава жолта боја, и нема вкус што ја презема аромата на садот. Куркума можете да користите при подготовка на слатки и солени јадења. Можете да го додадете во рижото, овошни салати, преливи за салата, јадења од зеленчук, сосови, кускус, компири, палачинки, колачи … Обично доволно е само 1/2 – 1 лажичка куркума. Не претерувајте, бидејќи храната ќе има премногу интензивен мирис.