ЛЕКАР ОТКРИВА ШТО ЌЕ СЕ СЛУЧИ СО ВАШИОТ ЦРН ДРОБ АКО ПИЕТЕ КАФЕ СЕКОЕ УТРО

Кафето е еден од најомилените утрински пијалоци. За придобивките и штетите од неговата консумација се дебатира со децении. Нутриционистка Оксана Дмитриева открива какво влијание има овој напиток врз црниот дроб.

Кафето содржи голема количина на антиоксиданси. Имаат исклучително благотворно дејство на тироидната жлезда, го намалуваат ризикот од развој на онколошки заболувања, ја подмладуваат кожата и ја нормализираат работата на многу внатрешни органи. Но, кафето има и уште едно позитивно својство.
„Благодарение на кафето, црниот дроб почнува подобро да работи и клетките на овој орган, претходно оштетени поради прекумерна исхрана и редовно консумирање алкохол, брзо се обновуваат“, вели нутриционистот. Според експертот, само природно сварено кафе може да биде корисно за црниот дроб. Причината за тоа лежи во зрната: тие содржат хлорогена киселина, која, кога се ослободува во крвта, помага да се обноват оштетените клетки на виталната жлезда.

Д-р Дмитриева забележува дека природното кафе ја подобрува не само состојбата на црниот дроб, туку помага и да се забрза менталната активност. Како природен стимуланс, пијалокот промовира брза концентрација и внимание, но овој ефект е краткотраен. Консумацијата на кафе има свои контраиндикации. На пример, кога се консумира прекумерно (повеќе од 2 шолји дневно), кафето го отстранува калциумот и железото од телото. Затоа, луѓето со анемија од дефицит на железо или остеопороза не треба да се претеруваат со кафе. Доволно им е да пијат по 1 шолја кафе на ден.

Важно: Статијата не заменува урамнотежена исхрана и консултација со специјалист!