Лукот е полн со антиоксиданси како алицин и алин. Студијата на Институтот за медицински истражувања покажа дека зрелиот лук е одличен лек против габични и вирусни заболувања.
Богат е со минерали и хранливи материи , помага при настинки и труења, како и го штити организмот од клетките на ракот.
И покрај многуте здравствени придобивки, постојат моменти кога лукот треба да се избегнува.
Еве кој и кога треба да избегнува конзумирање лук:
- Луѓе кои страдаат од дијареа
Пациентите кои страдаат од дијареа треба да избегнуваат суров лук , бидејќи неговиот состав може да ги стимулира цревата и да доведе до хронично воспаление и едем.
- Луѓе кои земаат антикоагуланси
Лукот има природни антикоагулантни својства и не треба да се комбинира со антикоагуланси, лекови кои се користат за лекување на проблеми со циркулацијата кои ја разредуваат крвта и на тој начин спречуваат формирање на згрутчување. Може да дојде до крварење во комбинација на такви лекови со лук.