МЕД, ЃУМБИР И ЛИМОНИ – ЕЛИКСИР ЗА ЗДРАВЈЕ, ДЕТОКСИКАЦИЈА И СЛАБЕЕЊЕ

Нестабилното време во последните месеци е сериозен предуслов за настинка и вируси.

Треба да се настојува да се јаде многу овошје и зеленчук за да се добијат потребните витамини и минерали во оваа нестабилна сезона, но не секогаш успева.
Споделуваме со вас рецепт за одличен еликсир кој помага во борбата против инфекциите и тежината – мед, ѓумбир и лимони.
Медот е богат со калиум, магнезиум, натриум и антиоксиданти. Има антиинфламаторно и антивирусно дејство.
Ѓумбирот е познат и по своето антиинфламаторно дејство и по помагање на варењето на храната. Богато е со витамин А, витамин Ц, витамин К, железо и магнезиум.
Лимоните, пак, се богати со витамин Ц и имаат антисептички ефект.
Комбинацијата од трите состојки е моќна сила во борбата против вирусите и настинките, го стимулира варењето и го зајакнува метаболизмот.
Еликсирот се подготвува и чува во тегла на ладно и суво место. Се консумира на празен стомак, со пластична или дрвена лажица.

Земајте по една лажичка секој ден а при првите симптоми на настинка или вирус, дозата се зголемува.
Од овие состојки излегува 750 мл. доза. Ако немате мешалка, лимоните може да се исечат на многу мали парчиња и ѓумбирот да се ренда на ренде. Одделете ги конците.
Вкусот е слатко-кисел.

Производи за 750 мл. :

120 гр. корен од ѓумбир
2 цели лимони
360 гр. мед

Лимоните се мијат со топла вода. Тие се сечат на четвртини и се чистат од семките. Излупете го ѓумбирот, изрендајте го или исечете го на парчиња.
Мелете ги лимоните и ѓумбирот во блендер. Отстранете ги конците од ѓумбирот.
Измешајте со мед и промешајте со дрвена лажица додека не се стопи целосно.
Оставете ја смесата 12 часа на ладно место (можеби во фрижидер) за да го апсорбира медот и потоа смесата е подготвена за консумирање.
Консумирајте 1 лажиче на празен стомак.
Препорачливо е да не се зема навечер, бидејќи го возбудува нервниот систем и го попречува спиењето.
При првите симптоми на настинка, дозата се зголемува на 3 пати на ден.
Се препорачува да се зема со пластична или дрвена лажица, а не со метална, бидејќи металот го оксидира медот.