Железото е минерал кој е од незаменливо значење за организмот. Без него, невозможно е да се случат некои витални процеси, како што е синтезата на хемоглобинот и трансферот на кислород од срцето до секое ткиво и клетка во телото.
Ако има недостаток на железо, се јавува анемија. Колку е потешка, толку позагрозени се животот и здравјето на човекот. Постојат многу причини за појава на анемија, а жените најчесто страдаат од оваа состојба.
Во многу случаи, причината е обилна и продолжена менструација со обилно крварење, недоволно присуство на месни производи и риба во исхраната, бидејќи тие се главните извори со најголема содржина на железо.
Ако следите вегетаријанска исхрана, поголема е веројатноста да страдате од анемија до одреден степен. Во такви случаи, добро е да се потенцираат некои растителни намирници кои имаат поголема содржина на железо и можат да придонесат за контролирање на недостатокот на овој непроценлив минерал.
Кои се растителните извори на железо во храната?
Цвекло
Цвеклото е прекрасен извор на железо. Содржи и витамини од групата Б, многу важни за нервниот систем. Богат е со антиоксиданси кои се борат против воспалението и ја подобруваат поделбата и регенерацијата на клетките.
Семки од тиква
Семките од тиква се одличен начин да додадете железо во вашата исхрана. Содржи и непроценливи минерали цинк и манган, како и витамин К, кој е директно вклучен во формирањето на коските. Семките од тиква се исто така еден од најдобрите извори на магнезиум, кој е клучен за функциите на нервниот систем, кардиоваскуларниот систем и спречување на дијабетес.
Урми
Урмите се овошје богато со железо, а во сушена состојба неговата концентрација се зголемува. Јадењето урми секој ден може да помогне во контролата на анемијата и ниското ниво на хемоглобин во крвта.
Калинки
Калинката е многу вкусно и сочно овошје со малку кисел, а воедно и сладок вкус. Многу е богата со железо и е одличен помошник за зголемување на нивото на енергија. Антиоксидансите во неа го потиснуваат воспалението и го подобруваат целокупното здравје.
Овес
Овесот, особено овесот од цело зрно, е многу богат извор на железо. Содржи изобилство на влакна, протеини, сложени јаглехидрати, магнезиум, витамини од групата Б, кои се многу важни за подобрување на анемијата, нејзина превенција, како и за намалување на ризикот од дијабетес, висок холестерол, кардиоваскуларни заболувања.
Спанаќ
Спанаќот е уште еден врвен растителен извор на железо. Содржи и витамини А, Б9, Ц и Е, многу влакна и бета-каротин, кои се многу важни за контрола на анемијата и подобрување на кардиоваскуларниот, имунолошкиот и нервниот систем, како и за кожата, видот и регенерацијата на клетките. .
Киноа
Киноата е култура која веќе цврсто влезе во нашата исхрана и е достапна. Искористете ги нејзините квалитети, бидејќи е богат извор на железо, протеини, влакна, витамини и минерали. Дополнителен квалитет на киноата е тоа што е без глутен.