Ова овошје не само што е визуелно привлечно и многу вкусно, туку има репутација и дека е многу здраво. (Едно јаболко на ден го оддалечува докторот, нели?)
- Превенција на рак
Докажано е дека јаболката, сокот од јаболко и екстрактите од јаболко го спречуваат ракот на дебелото црево, дојката и кожата кај животните. Епидемиолошките набљудувања, исто така, ја поддржуваат ефикасноста на јаболката во спречување на рак на белите дробови и дебелото црево кај човечката популација.
- Антиоксидантна активност
Фитохемиската содржина на јаболката покажала активности за чистење на слободните радикали кои го намалуваат оштетувањето на ДНК предизвикано од оксидација. Можеби е интересно да се забележи дека, според истражувањата, најбогатиот дел од јаболкото со антиоксиданси е неговата кора, а не внатрешноста.
- Антидијабетес
Поврзан со антихипергликемичниот ефект на јаболкото е неговиот потенцијал како антидијабетичен агенс. Истражувањата покажуваат дека јадењето јаболка е поврзано со помал ризик од дијабетес тип 2.
- Кардиоваскуларна заштита
Одамна е заклучено дека колку повеќе диетални влакна има во исхраната на една личност, толку е помал ризикот од коронарна срцева болест. Сто грама сурова кора од јаболко содржи 10% од дневните потреби на просечниот човек за влакна.Ова го прави ова овошје многу штедлив додаток во секојдневната исхрана.
- Антиастма
Истражувачите открија специфична врска помеѓу консумирањето јаболка и намалениот ризик од астма. Истата врска ја нема во вкупната потрошувачка на други овошја и зеленчуци како грејпфрут, кромид и бела зелка. Антиастматичното дејство на јаболкото е особено забележливо кога овошјето се консумира најмалку два пати неделно.


